preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

 

 

 

 OŠ ŠIME BUDINIĆA ZADAR - GLOBE -

      


GLOBE Europe and Eurasia Meeting 2020.godine

Ponosni smo na naše prestavljanje OŠ Šime Budinića i dio rada učenika u GLOBE programu koje je predstavljeno na međunarodnom GLOBE Europe and Eurasia Meeting 2020.godine od 26.10 - 29.10.2020.godine.

Učenici GLOBE grupe, Petra Marušić 8.e, Mišel Tišma 7.e, Stipe Kasun 8.e, Lovre Odvitović 8.d i Matej Nevešćanin 8.e sudjelovali su u video filmu s učiteljicom geografije Zrinkom Klarin i učiteljicom biologije Anitom Mustać. Video snimila učiteljica Petra Paunović.

Video možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=byiLviE6qh4&list=PLzKFl3S_nsWPtU0HDI30pizy1P6XwWBL3&index=3&t=35s


Međužupanijski prvaci GLOBE 2020.

1. listopada 2020. godine održana je Međužupanijska smotra GLOBE 2020. 

Osvojili smo prvo mjesto te se plasirali na Državnu smotru i natjecanje hrvatskih GLOBE škola.

Rad naše škole predstavile su učenice Petra Marušić 7.e (8.e), Kate Kukuljica 8.e(1.SŠ) i Nora Miletić 8.e (1.SŠ) s učiteljicom geografije Zrinkom Klarin.  Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima i učiteljima koji su dio GLOBE tima. Posebno ćemo pohvaliti i male globovce s učiteljicama  razredne nastave Ivankom Biskup i Lipom Gulan.

 
Priloženi dokumenti:
RANG LISTA GLOBE regija JUG.docx


Svjetski dan oceana - 8.lipnja

8. lipnja je Svjetski dan oceana, a obilježava se od 1992. godine kada se održao Sumit za Zemlju u Rio de Janeiru. Svjetski dan oceana, prilika je da svake godine se prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo na strahovito razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka.

                                                                                 


22.4.2020. Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa te kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Naši učenici GLOBE grupe obilježili su ovaj dan izradom različitih postera u svojim domovima. Nadamo se dogodine nekoj ekološkoj akciji u prirodi.

 

 


DESALINIZACIJA VODE

Odsoljavanje vode ili desalinizacija je postupak smanjenja (uklanjanja) minerala iz vode (obično morske vode) za dobivanje pitke vode, tehnološke vode ili vode za navodnjavanje te dobivanja soli kao dodatne tvari. Krajevi uz more i otoci  često imaju velike poteškoće s opskrbom pitke i tehnološke vode, te zbog toga se sve češće okreću procesu desalinizacije vode.

Ovo je primjer kako su učenici samostalno napravili proces desalinizacije u svojim domovima. Pokazali su kako učenje od kuće i upotreba digitalnih materijala može biti primjer inovativnih metoda poučavanja.

 

 

C:\Users\Korisnik\OneDrive - CARNET\Pictures\Pokus GEO\skica.jpg              


Trees Around the GLOBE - Webinars

U projektu Trees Around the GLOBE aktivno smo sudjelovali na nekoliko webinara koje vodi Brain Campell a održali su se 22.2.2020, 14.1.2020., 12.11.2019.,8.10.2019. 19.5.2019.