preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

 

 

 

 OŠ ŠIME BUDINIĆA ZADAR - GLOBE -

      


21. Državna smotra i natjecanje hrvatskih Globe škola 2018.

Naša škola sudjelovala je na 21.Državnoj smotri i natjecanju GLOBE škola 2018. godine. Ovogodišnji domaćin bila je OŠ Josipa Pupačića, Omiš.  Naši golobovci predstavili su se  projektom "Pučka meteorologija" pod vodstvom mentorica Zrinke Klarin te je njihov projekt proglašen najboljim projektom osnovnih škola na području atmosfere. U orijentaciskom natjecanju naše učenice osvojile su četvrto  mjesto u državi. Našu školu predstavljale su učenice Petra Marušić 5.e, Petra Višić 7.d, Magdalena Ikić 8.d. 


20.Državna Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola

Naša škola sudjelovala je na 20.Državnoj smotri i natjecanju GLOBE škola 2017.godine.

Ovogodišnji domaćin bila je OŠ Zadarski otoci Zadar. Prema državnom poretku osvojenih bodova naša škola plasira se na državnu smotru na prvo mjesto osnovnih škola. Naši učenici predstavili su se  projektom "Ekološke karakteristike potoka Vruljice" pod vodstvom mentorica Zrinke Klarin i Anite Mustać. U orijentaciskom natjecanju naše učenice osvojile su deveto mjesto u državi. Našu školu predstavljale su učenice Petra Višić 6.d, Magdalena Ikić 7.d, Angela Velček 8.d.      


GLOBE - video film za Dan planeta Zemlje

Učenici naše škole koji su uključeni u Globe grupu s učiteljicama Zrinkom Klarin i Ivankom Biskup snimili su film za obilježavanje Dana planeta Zemlje. Naša snimateljica i montažer bila je učiteljica Petra Paunović kojoj se puno zahvaljujemo na ugodnoj suradnji.

Film je poslan Euroazijskoj kordinatorici GLOBE i ulazi u konkurenciju natjecanja za film Dana planeta Zemlje 2017.godine

GLOBE_OS Sime Budinica_Zadar_2017

Film možete pogledati na  youtube

 www.youtube.com/watch?v=kC2XGFnxS6E


ERATOSTENOV EKSPERIMENT

Dana 21.ožujka učenici GLOBE grupe i njihove učiteljice Zrinka Klarin i Kristina Perović sudjelovali su u ERATOSTENOVOM EKSPERIMENTU.

Škola partner s kojom su razmijenili podatke bila je OŠ Brod Moravice. Dan je bio sunčan bez naoblake, idealan za izvođenje eksperimenta.

 


MŽS GLOBE - PRVACI

10. ožujka 2017. godine održana je Međužupanijska smotra Globe u SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić – Nehaj

Osvojili smo prvo mjesto te se tako plasirali na državnu Globe smotru. Našu školu predstavile su učenice Petra Višić 6.d, Magdalena Ikić 7.d, Angela Velček 8.d s učiteljicama Zrinkom Klarin i Anitom Mustać.  U orijentacijskom natjecanju treba pohvaliti Angelu Velček koja je osvojila prvo mjesto. Na državnoj smotri predstavit ćemo projekt Deset godina Vruljice. Zahvaljujemo i čestitamo svim učenicima i učiteljima koji su dio GLOBE tima. Posebno ćemo pohvaliti i male globovce s učiteljicama Ivankom Biskup i Lipom Gulan.

      


Greenpeace i GLOBE

Od 1.3.2017.godine naša GLOBE grupa pod vodstvom učiteljice Zrinke Klarin sudjeluje u  natječaju izračunavanja solarnog potencijala Hrvatske ''Krovove na Sunce'' pod organizacijom Greenpeacea.

U ovom natjecanju učenici igraju računalnu igru u kojoj označavaju krovove čime se automatski računa njihov solarni energetski potencijal. Aplikacija potom prikazuje koliko električne energije pojedini krov može proizvesti kada bi se na njega instalirali fotonaponski solarni paneli.

Sretno golobovci!


                                                                        


Suradnja među školama

Dana 22.2.2017. godne OŠ Zadarski otoci  s voditeljicom Irinom Kozličić Jarugom bili su domaćin radionice o mjerenju vlažnosti tla ( SMEP - NASA). Naše dvije globovke Noa-Maria Maruna i Nela Dundov 7.d razreda sudjelovale su u radionici. Osim naše škole sudionici su bili i učenici Srednje Ekonomsko –birotehničke škole i OŠ Valentin Klarin.

   


Zavod za javno zdravstvo -GLOBE

Učenici Globe grupe posjetili su 10.2.2017.godine Zavod za javno zdravstvo u organizaciji njihove učiteljice Zrinke Klarin.Sudjelovali su u analizi vode  s potoka Vruljice. Podatke analize vode koristit će u ovogodišnjem projektu Deset godina Vruljice.

        


Moj Zadar bez azbesta

7.12.2016. godine OŠ Šime Budinića ,OŠ Zadarski otoci, Srednja Ekonomsko –birotehnička škola, OŠ Valentin Klarin, Srednja strukovna škola Kralja Zvonimora Knin sudjelovali su na predavanju Moj Zadar bez azbesta u SC Višnjik.

       


Program državne Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola 2016

                                                                                   

Prilažemo program državne Smotre i natjecanja   hrvatskih GLOBE škola

  Domaćin: Osnovna škola Šime Budinića, Zadar

                                     10. do 12. svibnja 2016.    


Državna Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola

Naša škola domaći je državne Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola 2016.godine .

Nadamo se da ćete uživati u našem gradu Zadru i našoj školi.

                                                                                                                                              


Zelena čistka - 2016. godine

Naši globovci s učiteljicom Zrinkom Klarin sudjelovali su 30. travnja 2016. godine u akciji Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš.

Čistilo se  područje uz plažu na Puntamici, sjeverno od svjetionika (Barakuda)

              


Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje ( Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta.

                                                                         


Međužupanijska smotra Globe 2016.

31. ožujka 2016 godine održana je Međužupanijska smotra Globe u Osnovnoj školi Valentin Klarin u Preku.

Osvojili smo treće mjesto te se tako plasirali na državnu Globe smotru. Našu školu predstavile su učenice Angela Velček, Magdalena Ikić, Petra Višić s učiteljicom Zrinkom Klarin.   Na državnoj smotri od 10.do 12. svibnja 2016. godine predstavit ćemo zajednički  projekt  s Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, Globe at Night.

 

                                                                   


Projektni dan - tlo

Tema ovogodišnjeg projektnog dana je Održivi razvoj, a održala se 22. svibnja, u holu naše škole od 11.00 do 15.00 sati. Naši globovci predstavili su se sa temom tla.    

                                                                                                                                                                                                          


Državna smotra Globe - Daruvar

Ovogodišnja državna Smotra Globe održala se u Daruvaru od 11. do 13.5.2015. godine. Naše učenice Tena Ćurko 8.d, Laura Čerina 8.e i Angela Velček 6.d s njihovom mentoricom Zrinkom Klarin predstavile su ovogodišnji projekt "421 - Ninsko blato" te su sudjelovale na orijentacijskom natjecanju. Na državnom poretku osnovnih škola zauzele su osmo mjesto. 

                                            


Earth Day

 

Dan planeta Zemlje ( Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta.Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Od 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Povodom tog dana naši Globovci postavili su fotografije na facebook stranici NASA's #NoPlaceLikeHome

                                

 

 


“Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”

I ove godine naša škola sudjelovala je u akciji “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” koja se  održala 18. travnja 2015.godine na području park- šume Musapstan. Sudjelovali su brojni učitelji i učenici Globe grupe, eko grupe i građanskog odgoja.  Ova akcija je  dio programa obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja. Cilj  je osvještavanje građana o važnosti primarnog odvajanja otpada, kao i podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te o važnosti očuvanja okoliša, prirode i planeta.                                                                                                                                                                        


GLOBE, sretan rođendan!

13. travnja, prije 20 godina potpisan je Sporazum o provedbi programa GLOBE u Hrvatskoj, čestitke svim Globovcima! 

 Globe tim OŠ Šime Budinića!


P R V A C I - Međužupanijska smotra Globe 2015.

25. ožujka 2015 godine održana je Međužupanijska smotra Globe u OŠ Josipa Pupačića u Omišu.

Osvojili smo prvo mjesto te se tako plasirali na državnu Globe smotru. Našu školu predstavile su učenice Tena Ćurko, Zara Bajlo, Angela Velček s učiteljicama Zrinkom Klarin i Anitom Mustać.  U orijentacijskom natjecanju treba pohvaliti Angelu Velček koja je osvojila prvo mjesto i Tenu Ćurko koja je osvojila treće mjesto. Na državnoj smotri od 13. do 15. svibnja 2015. godine predstavit ćemo projekt "421 - Ninsko blato" .

                                 


Terenska nastava Split - Mosor

Učenici GLOBE grupe išli su 28.veljače 2015. godine na terensku nastavu u pratnji učiteljica Zrinke Klarin i Anite Mustać.Posjetili su Botanički vrt OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću.Obavili neka od Globe mjerenja na području atmosfere, tla, fenologije.Obišli su staru gradsku jezgru Splita zaštićenu pod UNESC-om. U Zvjezdanom selu Mosor promatrali su nebo, oblake, Mjesec, Veneru, zvijezde, te poslušali zanimljivo predavanje.

                                                                                                                       


vijesti

Međužupanijska smotra GLOBE -2013. godina

Autor: Zrinka Klarin, 10. 2. 2013. 10:35

 

U ponedjeljak 11. ožujka 2013. godine s početkom u 10:00 sati  Osnovna škola Šime Budinića u Zadru, Put Šimunova 4  (http://www.os-sbudinica-zd.skole.hr/ ) biti će domaćin međužupanijske smotre GLOBE.

Molim one škole koje aktivno provode program GLOBE, a žele sudjelovati na Smotri, da svoj rad u protekloj godini prezentiraju prema Kriterijima vrednovanja rada škola (vidi na web adresihttp://public.carnet.hr/globe/materijali.htm ).Škole koje iz objektivnih razloga nisu ostvarile kontinuitet mjerenja, kao i škole koje još nisu počele aktivno ostvarivati program, mogu sudjelovati na Smotri kao gosti/promatrači uz prethodnu najavu voditelju mžsv Marku Buljanu.

 [više]

GLOBE škola

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:36

Početkom  školske godine 2011./2012. naša škola zvanično je uključena u GLOBE program.
Kratica  GLOBE  dolazi iz engleskog jezika, a u prijevodu znači cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Globe je znanstveno-obrazovni program u čijem je središtu zanimanja okoliš i njegova zaštita, a  provodi se u osnovnim i srednjim školama.


GLOBE predviđa tri područja učeničkih mjerenja i opažanja:
a) atmosfersko-klimatološka
b) biološka i geološka
c) fizikalno-kemijsku analizu vode

Voditeljice  za našu školu su profesorica geografije Zrinka Klarin, te profesorica kemije Ivanka Burazer, fenologijom se bavi učiteljica Anita Mustać.

 [više]

Međužupanijski prvaci GLOBE

Autor: Zrinka Klarin, 12. 3. 2013. 16:49

U našoj školi 11.ožujka 2013. godine održana je 9. međužupanijska smotra Globe. Na smotri je sudjelovalo osam škola, četiri osnovne škole i četiri srednje škole.  Školske ekipe prikazale  su postignuti rad tijekom prošle godine.Ove godine najveći broj bodova postigla je naša škola. Učenice koje su predstavile rad naše škole su Madalena Smoljan, Andrijana Lukić i Lora Surić predvođene učiteljicama Zrinkom Klarin, Ivankom Burazer i Anitom Mustać.

Na drugom mjestu je Osnovna škola Zadarski otoci - Zadar, a na trećem V. gimnazija "Vladimir Nazor" Split.

Pobjednička grupana  na Orijentacijskom natjecanju : Danijel Andrić - SŠ Gračac, Manuela Kurtin OŠ "Valentin Klarin", Matej Baričević - Ekonomsko - birotehnička i trgovačka škola - Zadar

 

 

 [više]

GLOBE za Škole Afrike

Autor: ANA LIPOŠĆAK, 20. 2. 2013. 13:46

Nedostatak pitke vode, siromaštvo i nemogućnost redovitog školovanja djece u Africi je bio povod korelacije GLOBE projekta i projekta Škole za Afriku. Učenici naše škole izradili su prirodne sapune, prodavali ih na Valentinovo i skupili 1010 kn za djecu Afrike.

 

 [više]

FENOLOGIJA

Autor: Zrinka Klarin, 10. 2. 2013. 10:49

 

Fenologija proučava biološke cikluse i njihovu povezanost s klimom, na primjer: godišnje migracije ptica, izlijetanje insekata, mriještenje pastrva, listanje, cvjetanje i druge promjene na biljkama i životinjama. Navedene pojave događaju se otprilike uvijek u isto doba godine ovisno o klimi. Prikupljajući fenološke podatke za svoje područje možemo pratiti klimatske promjene i kako one utječu na vegetaciju.Od ove školske godine ( 2012./2013.) učenici naše škole vođeni profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u praćenju Green-up i Green-down (promjena boje listova) protokola. Pupanje, ozelenjivanje, žućenje i otpadanje lišća prate se na smokvi, autohtonoj biljci našeg kraja zasađenoj u školskom vrtu.

 [više]

Stručni skup - Petrinja

Autor: Zrinka Klarin, 10. 10. 2012. 21:02

Od 4.-6. listopada 2012. godine u Petrinji je održan  trodevni Stručni skup za voditelje programa Globe. Na skupu je sudjelovala i naša globovka učiteljica Zrinka  Klarin. Evo i nekih od zanimljivih tema kojima  ćemo se i mi  sigurno baviti  : M. Matvijev - Napredni meteorološki protokoli (vlaga zraka, tlak),S. Klubička, Š. Talić i B. Smojver: Istraživanje vode i tla,                    D. Garašić:  Prikupljanje podataka-instrumentarij Programa GLOBE.

 [više]

Dani koje će Globovci obilježiti

Autor: Zrinka Klarin, 27. 9. 2012. 22:14

 

 

 

 

 [više]

TLo

Autor: Zrinka Klarin, 3. 7. 2012. 14:10

 

U lipnju 2012. godine učenici su počeli sa mjerenjem temperature tla. Mjeri se dva puta tjedno na 5 cm i 10 cm . 
 
TLO - formira tanki sloj ili zonu - PEDOSFERA, na površini zemlje. Nastao je iz
matine stijene (parent rock) kao rezultat fiziko - kemijskih procesa EROZIJE pod
utjecajem atmosferskih, topografskih i bioloških agensa u dugom vremenskom
periodu
 
Ciljevi ispitivanja tla u GLOBE programu su:
· prikupljanje podataka o fiziko - kemijskim promjenama u tlu uzrokovanim
promjenama u ekosistemu
· analiza utjecaja promjena u tlu na život na zemlji
· analiza vlage u tlu i kalibracija satelitskih senzora u odnosu na “in situ”
podatke
bolje razumijevanje odnosa u biosferi
· analiza utjecaja ovjeka na hidrološki ciklus
· edukacija

 

 [više]

Biometrija - GLOBE program

Autor: ANA LIPOŠĆAK, 15. 5. 2012. 16:28

9.5.2012. na području Musapstana - Crno, učenici dodatne nastave kemije i Globe programa radili su biometriju (kvantitativnu analizu pokrova). Koristili su denziometre i klinometre, određivali visinu te opseg stabala (dominantne i kodominantne vrste). Dva sata ugodnog druženja i rada na terenu. Bravo za naše vrijedne učenike.

 [više]

Hidrološka mjerenja

Autor: Andrijana Lukić, 24. 4. 2012. 09:53

Učenici naše škole uključeni u GLOBE programredovito rade hidrološka mjerenja na dvije lokacije u Zadru. 17.4. 2012. na terenu su nam se pridružili djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. Nakon kratkog upoznavanja s instrumentima, radili smouzorkovanje mora, mjerili temperaturu i PH vrijednost. Istodobno su to napravili i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. nakon 48 sati dobili smo rezultate iz Zavoda i usporedili ih s našima. Zaključili smo da učenici uključeni u GLOBE program rade s velikom preciznošću jer su nam rezultati bili gotovo jednaki, što je jako bitno u cjelokupnom radu GLOBE programa.

POKAZATELJ MUZEJ STAKLA FOŠA
t mora (°C) 14,2 14,2
pH 8,1 8,3
salinitet 35,8 37,7
Enterokoki ( cfu/100 ml ) 230 32
e.coli (cfu / 100 ml ) 140  10

 

 [više]

Međužupanijska smotra Globe

Autor: Zrinka Klarin, 13. 3. 2012. 21:19

9. ožujka 2012. održano je Međužupanijsko natjecanje i smotra hrvatskih GLOBE škola u OŠ Zadarski otoci. Na natjecanju je sudjelovalo osam osnovnih i srednjih škola iz Zadarske županije, Šibensko kninske županije i Splitsko dalmatinske županije.
OŠ Šime Budinića predstavljali su učenice Matea Španić, Madalena Smoljan i Tamara Atelj ,te mentorica Zrinka Klarin i Ivanka Burazer.
Učenici su predstavili rad škole u proteklom razdoblju, a državno povjerenstvo će odabrati najuspješnije škole koje će biti pozvane na Državno natjecanje i smotru hrvatski GLOBE škola u Labinu.
Na orijentacijskom natjecanju učenici OŠ Šime Budinića osvojili su prvo mjesto.

 [više]

Mjerenje temperature mora

Autor: David Verunica, Ivan Pupovac, 6. 3. 2012. 19:36

U sklopu GLOBE programa naši učenici s prof. Ivankom Burazer mjere temperaturu mora i pH vrijednost mora na dva mjesta uz obalu.

   

 

 

 [više]

Prvo mjerenje !

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:55

Prvo mjerenje izmjerili smo 02.10.2011. godine. Mjerenje se vrši svakodnevno u solarno podne.

 

 [više]

Meteorološka kućica

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:43

U dvorištu naše škole postavili smo meteorološku kućicu. Prva mjerenja koja ćemo mjeriti su vezana za atmosferu a to su temperatura zraka ( minimalna, maksimalna, trenutačna) , padaline, naoblaka i tragove aviona.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 NASA - SMAP projekt

 

Učenici GLOBE grupe s učiteljicom geografije Zrinkom Klarin od 29.siječnja 2015. godine sudjeluju u NASA projektu,Soil Moisture Active Passive (SMAP) Satellite Mission.  Planirano vrijeme projekta je tri godine. Učenici će slijedeće tri godine mjeriti vlažnost tla. Letjelica SMAP će iz  orbite vršiti  mjerenje vlage površine tla, te izračunavati  dnevne karte vlage u tlu uz globalnu pokrivenost svaka tri dana. Učenici globovci uključeni  u projekt vršit će mjerenja vlage tla uz njihove školske postaje, te unositi podatke na server. Podatci će se koristiti u znanstvene svrhe za dobrobit Zemlje. Podatke ćemo moći koristiti i mi,te ih  uspoređivati sa satelitom ili bilo kojom školom na svijetu uključenom u projekt.

         


Globe suvenir 2015. godine

Na Međužupanijskoj smotri Globe  koja će su održati 25.ožujka 2015. godine u Osnovnoj školi Josip Pupačić u Omišu naši globovci  osmislili su orginalno rješenje.  S jedne mjerne postaje na obali uzeli uzorke vode. Prema protokolu su ga obradili i dobili našu morsku sol .

           


„Globe kalendar 2015.“

Ponosi smo što su dvije fotografije naših učenika  dio svjetskog „Globe kalendar  2015.“ Učiteljica geografije Zrinka Klarin prijavila  nas je na GLOBE natječaj, te od šesto fotografija  odabrane su dvije naše. Čestitamo Davidu Mašini 3.a ,te njegovoj učiteljici Jadranki Čikić  (fotografija NP Plitvice), te sada već srednjoškolki  Mateji Španić   ( fotografija  NP Paklenica ).

                                                                         


 

Učenici GLOBE grupe s učiteljicom geografije Zrinkom Klarin od 1.siječnja 2015. godine uključeni su u projekt Globe at Night . Program je usmjeren na podizanje javne svijesti o utjecaju svjetlosnog zagađenja. Pozivaju se  građani-znanstvenici da  izmjere  njihovu  svjetlost  noćnog neba na njihovim koordinatama i unesu na server putem računala ili pametnih telefona. Pozvani ste i vi…. http://www.globeatnight.org/about.php

                                                                                              


Mala meteorološka radionica

Hrvatsko meteorološko društvo (DHMZ) 11. studenog 2014. proveo je malu meteorološku radionicu za naše učenike. Izvodili su se razni pokusi: nastanak tornada, magle, vjetrulja, anemometar, barometar, tlak zraka. Radionici su bili prisutni učenici GLOBE grupe. Bilo je zanimljivo i poučno jer se naši globovci često  susreću sa ovim pojmovima i pojavama.

      


vijesti

Međužupanijska smotra GLOBE -2013. godina

Autor: Zrinka Klarin, 10. 2. 2013. 10:35

 

U ponedjeljak 11. ožujka 2013. godine s početkom u 10:00 sati  Osnovna škola Šime Budinića u Zadru, Put Šimunova 4  (http://www.os-sbudinica-zd.skole.hr/ ) biti će domaćin međužupanijske smotre GLOBE.

Molim one škole koje aktivno provode program GLOBE, a žele sudjelovati na Smotri, da svoj rad u protekloj godini prezentiraju prema Kriterijima vrednovanja rada škola (vidi na web adresihttp://public.carnet.hr/globe/materijali.htm ).Škole koje iz objektivnih razloga nisu ostvarile kontinuitet mjerenja, kao i škole koje još nisu počele aktivno ostvarivati program, mogu sudjelovati na Smotri kao gosti/promatrači uz prethodnu najavu voditelju mžsv Marku Buljanu.

 [više]

GLOBE škola

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:36

Početkom  školske godine 2011./2012. naša škola zvanično je uključena u GLOBE program.
Kratica  GLOBE  dolazi iz engleskog jezika, a u prijevodu znači cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Globe je znanstveno-obrazovni program u čijem je središtu zanimanja okoliš i njegova zaštita, a  provodi se u osnovnim i srednjim školama.


GLOBE predviđa tri područja učeničkih mjerenja i opažanja:
a) atmosfersko-klimatološka
b) biološka i geološka
c) fizikalno-kemijsku analizu vode

Voditeljice  za našu školu su profesorica geografije Zrinka Klarin, te profesorica kemije Ivanka Burazer, fenologijom se bavi učiteljica Anita Mustać.

 [više]

Međužupanijski prvaci GLOBE

Autor: Zrinka Klarin, 12. 3. 2013. 16:49

U našoj školi 11.ožujka 2013. godine održana je 9. međužupanijska smotra Globe. Na smotri je sudjelovalo osam škola, četiri osnovne škole i četiri srednje škole.  Školske ekipe prikazale  su postignuti rad tijekom prošle godine.Ove godine najveći broj bodova postigla je naša škola. Učenice koje su predstavile rad naše škole su Madalena Smoljan, Andrijana Lukić i Lora Surić predvođene učiteljicama Zrinkom Klarin, Ivankom Burazer i Anitom Mustać.

Na drugom mjestu je Osnovna škola Zadarski otoci - Zadar, a na trećem V. gimnazija "Vladimir Nazor" Split.

Pobjednička grupana  na Orijentacijskom natjecanju : Danijel Andrić - SŠ Gračac, Manuela Kurtin OŠ "Valentin Klarin", Matej Baričević - Ekonomsko - birotehnička i trgovačka škola - Zadar

 

 

 [više]

GLOBE za Škole Afrike

Autor: ANA LIPOŠĆAK, 20. 2. 2013. 13:46

Nedostatak pitke vode, siromaštvo i nemogućnost redovitog školovanja djece u Africi je bio povod korelacije GLOBE projekta i projekta Škole za Afriku. Učenici naše škole izradili su prirodne sapune, prodavali ih na Valentinovo i skupili 1010 kn za djecu Afrike.

 

 [više]

FENOLOGIJA

Autor: Zrinka Klarin, 10. 2. 2013. 10:49

 

Fenologija proučava biološke cikluse i njihovu povezanost s klimom, na primjer: godišnje migracije ptica, izlijetanje insekata, mriještenje pastrva, listanje, cvjetanje i druge promjene na biljkama i životinjama. Navedene pojave događaju se otprilike uvijek u isto doba godine ovisno o klimi. Prikupljajući fenološke podatke za svoje područje možemo pratiti klimatske promjene i kako one utječu na vegetaciju.Od ove školske godine ( 2012./2013.) učenici naše škole vođeni profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u praćenju Green-up i Green-down (promjena boje listova) protokola. Pupanje, ozelenjivanje, žućenje i otpadanje lišća prate se na smokvi, autohtonoj biljci našeg kraja zasađenoj u školskom vrtu.

 [više]

Stručni skup - Petrinja

Autor: Zrinka Klarin, 10. 10. 2012. 21:02

Od 4.-6. listopada 2012. godine u Petrinji je održan  trodevni Stručni skup za voditelje programa Globe. Na skupu je sudjelovala i naša globovka učiteljica Zrinka  Klarin. Evo i nekih od zanimljivih tema kojima  ćemo se i mi  sigurno baviti  : M. Matvijev - Napredni meteorološki protokoli (vlaga zraka, tlak),S. Klubička, Š. Talić i B. Smojver: Istraživanje vode i tla,                    D. Garašić:  Prikupljanje podataka-instrumentarij Programa GLOBE.

 [više]

Dani koje će Globovci obilježiti

Autor: Zrinka Klarin, 27. 9. 2012. 22:14

 

 

 

 

 [više]

TLo

Autor: Zrinka Klarin, 3. 7. 2012. 14:10

 

U lipnju 2012. godine učenici su počeli sa mjerenjem temperature tla. Mjeri se dva puta tjedno na 5 cm i 10 cm . 
 
TLO - formira tanki sloj ili zonu - PEDOSFERA, na površini zemlje. Nastao je iz
matine stijene (parent rock) kao rezultat fiziko - kemijskih procesa EROZIJE pod
utjecajem atmosferskih, topografskih i bioloških agensa u dugom vremenskom
periodu
 
Ciljevi ispitivanja tla u GLOBE programu su:
· prikupljanje podataka o fiziko - kemijskim promjenama u tlu uzrokovanim
promjenama u ekosistemu
· analiza utjecaja promjena u tlu na život na zemlji
· analiza vlage u tlu i kalibracija satelitskih senzora u odnosu na “in situ”
podatke
bolje razumijevanje odnosa u biosferi
· analiza utjecaja ovjeka na hidrološki ciklus
· edukacija

 

 [više]

Biometrija - GLOBE program

Autor: ANA LIPOŠĆAK, 15. 5. 2012. 16:28

9.5.2012. na području Musapstana - Crno, učenici dodatne nastave kemije i Globe programa radili su biometriju (kvantitativnu analizu pokrova). Koristili su denziometre i klinometre, određivali visinu te opseg stabala (dominantne i kodominantne vrste). Dva sata ugodnog druženja i rada na terenu. Bravo za naše vrijedne učenike.

 [više]

Hidrološka mjerenja

Autor: Andrijana Lukić, 24. 4. 2012. 09:53

Učenici naše škole uključeni u GLOBE programredovito rade hidrološka mjerenja na dvije lokacije u Zadru. 17.4. 2012. na terenu su nam se pridružili djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. Nakon kratkog upoznavanja s instrumentima, radili smouzorkovanje mora, mjerili temperaturu i PH vrijednost. Istodobno su to napravili i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. nakon 48 sati dobili smo rezultate iz Zavoda i usporedili ih s našima. Zaključili smo da učenici uključeni u GLOBE program rade s velikom preciznošću jer su nam rezultati bili gotovo jednaki, što je jako bitno u cjelokupnom radu GLOBE programa.

POKAZATELJ MUZEJ STAKLA FOŠA
t mora (°C) 14,2 14,2
pH 8,1 8,3
salinitet 35,8 37,7
Enterokoki ( cfu/100 ml ) 230 32
e.coli (cfu / 100 ml ) 140  10

 

 [više]

Međužupanijska smotra Globe

Autor: Zrinka Klarin, 13. 3. 2012. 21:19

9. ožujka 2012. održano je Međužupanijsko natjecanje i smotra hrvatskih GLOBE škola u OŠ Zadarski otoci. Na natjecanju je sudjelovalo osam osnovnih i srednjih škola iz Zadarske županije, Šibensko kninske županije i Splitsko dalmatinske županije.
OŠ Šime Budinića predstavljali su učenice Matea Španić, Madalena Smoljan i Tamara Atelj ,te mentorica Zrinka Klarin i Ivanka Burazer.
Učenici su predstavili rad škole u proteklom razdoblju, a državno povjerenstvo će odabrati najuspješnije škole koje će biti pozvane na Državno natjecanje i smotru hrvatski GLOBE škola u Labinu.
Na orijentacijskom natjecanju učenici OŠ Šime Budinića osvojili su prvo mjesto.

 [više]

Mjerenje temperature mora

Autor: David Verunica, Ivan Pupovac, 6. 3. 2012. 19:36

U sklopu GLOBE programa naši učenici s prof. Ivankom Burazer mjere temperaturu mora i pH vrijednost mora na dva mjesta uz obalu.

   

 

 

 [više]

Prvo mjerenje !

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:55

Prvo mjerenje izmjerili smo 02.10.2011. godine. Mjerenje se vrši svakodnevno u solarno podne.

 

 [više]

Meteorološka kućica

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:43

U dvorištu naše škole postavili smo meteorološku kućicu. Prva mjerenja koja ćemo mjeriti su vezana za atmosferu a to su temperatura zraka ( minimalna, maksimalna, trenutačna) , padaline, naoblaka i tragove aviona.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Hidrološka mjerenja

Učenici naše škole uključeni u GLOBE program zajedno s učiteljicom Katjom Kožul redovito rade hidrološka mjerenja ( temperaturu mora i ph mora) na dvije lokacije u Zadru. 


Smotra i natjecanje hrvatskih Globe škola 2014. godine

Naša je škola i ove godine sudjelovala na državnom GLOBE natjecanju nakon što smo na međužupanijskom natjecanju osvojili zavidne rezultate. Ovogodišnje GLOBE natjecanje održavalo se od 14. svibnja do 16. svibnja 2014. Naš domaćin bila je Osnovna škola kraljice Jelene iz Solina, koja nas je srdačno dočekala sa zanimljivim uvodnim programom i otvorenjem natjecanja. Na natjecanju je sve ukupno sudjelovalo 41 škola od čega 23 osnovne škole te 18 srednjih škola. Nakon što smo prezentirali naš projekt „Usporedba temperature i padalina u Rijeci i Zadru“ te odradili drugi dio natjecanja tj. orijentacijsko trčanje, naši su nam domaćini organizirali izlet u Solin pošto smo bili smješteni u Segetu Donjem u blizini Trogira. Dobro smo se zabavili, naučili nešto novo te upoznali naše vršnjake iz različitih dijelova Hrvatske. Nadamo se da ćemo se i sljedeće godine svojim projektom plasirati na ovu razinu i još malo proširiti svoje vidike.


Posjet Meteorološkoj postaji Zadar

Članovi GLOBE skupine posjetili su Meteorološku postaju Zadar koja je u sastavu Državnog hidormeteorološkog zavoda RH. Dežurni meteorolog Anđelko Vidović  učenike je upoznao sa svim mjernim instrumentima i pojasnio im način mjerenja  te postupak slanja podataka u bazu DHMZ.


Mali globovci

U priloženoj prezentaciji pogledajte aktivnosti naših Malih globovaca

Priloženi dokumenti:
MALI GLOBOVCI 2014..ppsx


Državna smotra GLOBE škola

Od 13. do 15. Svibnja održana je Državna smotra i natjecanje Globe škola. Domaćin je bila Osnovna škola Zadarski otoci. Osnovnu školu Šime Budinić predstavljale su učenice Andrijana Lukić, Madalena Smoljan i Lora Surić pod vodstvom mentorice profesorice Zrinke Klarin. Naša škola je sudjelovala s dva projekta: Temperatura tla u gradu Zadru i s zajedničkim projektom Rijeka, rječica, more, temperatura. Postigli smo iznimne rezultate. Na orijentacijskom natjecanju koje se održalo u Ninu, naše učenice osvojile su osmo mjesto. Međutim najveći uspjeh ostvarile  su projektom Temperatura tla u gradu Zadru, koji je u kategoriji istraživanja tla posebno pohvaljen i nagrađen prvim mjestom.

 

         


vijesti

Međužupanijska smotra GLOBE -2013. godina

Autor: Zrinka Klarin, 10. 2. 2013. 10:35

 

U ponedjeljak 11. ožujka 2013. godine s početkom u 10:00 sati  Osnovna škola Šime Budinića u Zadru, Put Šimunova 4  (http://www.os-sbudinica-zd.skole.hr/ ) biti će domaćin međužupanijske smotre GLOBE.

Molim one škole koje aktivno provode program GLOBE, a žele sudjelovati na Smotri, da svoj rad u protekloj godini prezentiraju prema Kriterijima vrednovanja rada škola (vidi na web adresihttp://public.carnet.hr/globe/materijali.htm ).Škole koje iz objektivnih razloga nisu ostvarile kontinuitet mjerenja, kao i škole koje još nisu počele aktivno ostvarivati program, mogu sudjelovati na Smotri kao gosti/promatrači uz prethodnu najavu voditelju mžsv Marku Buljanu.

 [više]

GLOBE škola

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:36

Početkom  školske godine 2011./2012. naša škola zvanično je uključena u GLOBE program.
Kratica  GLOBE  dolazi iz engleskog jezika, a u prijevodu znači cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Globe je znanstveno-obrazovni program u čijem je središtu zanimanja okoliš i njegova zaštita, a  provodi se u osnovnim i srednjim školama.


GLOBE predviđa tri područja učeničkih mjerenja i opažanja:
a) atmosfersko-klimatološka
b) biološka i geološka
c) fizikalno-kemijsku analizu vode

Voditeljice  za našu školu su profesorica geografije Zrinka Klarin, te profesorica kemije Ivanka Burazer, fenologijom se bavi učiteljica Anita Mustać.

 [više]

Međužupanijski prvaci GLOBE

Autor: Zrinka Klarin, 12. 3. 2013. 16:49

U našoj školi 11.ožujka 2013. godine održana je 9. međužupanijska smotra Globe. Na smotri je sudjelovalo osam škola, četiri osnovne škole i četiri srednje škole.  Školske ekipe prikazale  su postignuti rad tijekom prošle godine.Ove godine najveći broj bodova postigla je naša škola. Učenice koje su predstavile rad naše škole su Madalena Smoljan, Andrijana Lukić i Lora Surić predvođene učiteljicama Zrinkom Klarin, Ivankom Burazer i Anitom Mustać.

Na drugom mjestu je Osnovna škola Zadarski otoci - Zadar, a na trećem V. gimnazija "Vladimir Nazor" Split.

Pobjednička grupana  na Orijentacijskom natjecanju : Danijel Andrić - SŠ Gračac, Manuela Kurtin OŠ "Valentin Klarin", Matej Baričević - Ekonomsko - birotehnička i trgovačka škola - Zadar

 

 

 [više]

GLOBE za Škole Afrike

Autor: ANA LIPOŠĆAK, 20. 2. 2013. 13:46

Nedostatak pitke vode, siromaštvo i nemogućnost redovitog školovanja djece u Africi je bio povod korelacije GLOBE projekta i projekta Škole za Afriku. Učenici naše škole izradili su prirodne sapune, prodavali ih na Valentinovo i skupili 1010 kn za djecu Afrike.

 

 [više]

FENOLOGIJA

Autor: Zrinka Klarin, 10. 2. 2013. 10:49

 

Fenologija proučava biološke cikluse i njihovu povezanost s klimom, na primjer: godišnje migracije ptica, izlijetanje insekata, mriještenje pastrva, listanje, cvjetanje i druge promjene na biljkama i životinjama. Navedene pojave događaju se otprilike uvijek u isto doba godine ovisno o klimi. Prikupljajući fenološke podatke za svoje područje možemo pratiti klimatske promjene i kako one utječu na vegetaciju.Od ove školske godine ( 2012./2013.) učenici naše škole vođeni profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u praćenju Green-up i Green-down (promjena boje listova) protokola. Pupanje, ozelenjivanje, žućenje i otpadanje lišća prate se na smokvi, autohtonoj biljci našeg kraja zasađenoj u školskom vrtu.

 [više]

Stručni skup - Petrinja

Autor: Zrinka Klarin, 10. 10. 2012. 21:02

Od 4.-6. listopada 2012. godine u Petrinji je održan  trodevni Stručni skup za voditelje programa Globe. Na skupu je sudjelovala i naša globovka učiteljica Zrinka  Klarin. Evo i nekih od zanimljivih tema kojima  ćemo se i mi  sigurno baviti  : M. Matvijev - Napredni meteorološki protokoli (vlaga zraka, tlak),S. Klubička, Š. Talić i B. Smojver: Istraživanje vode i tla,                    D. Garašić:  Prikupljanje podataka-instrumentarij Programa GLOBE.

 [više]

Dani koje će Globovci obilježiti

Autor: Zrinka Klarin, 27. 9. 2012. 22:14

 

 

 

 

 [više]

TLo

Autor: Zrinka Klarin, 3. 7. 2012. 14:10

 

U lipnju 2012. godine učenici su počeli sa mjerenjem temperature tla. Mjeri se dva puta tjedno na 5 cm i 10 cm . 
 
TLO - formira tanki sloj ili zonu - PEDOSFERA, na površini zemlje. Nastao je iz
matine stijene (parent rock) kao rezultat fiziko - kemijskih procesa EROZIJE pod
utjecajem atmosferskih, topografskih i bioloških agensa u dugom vremenskom
periodu
 
Ciljevi ispitivanja tla u GLOBE programu su:
· prikupljanje podataka o fiziko - kemijskim promjenama u tlu uzrokovanim
promjenama u ekosistemu
· analiza utjecaja promjena u tlu na život na zemlji
· analiza vlage u tlu i kalibracija satelitskih senzora u odnosu na “in situ”
podatke
bolje razumijevanje odnosa u biosferi
· analiza utjecaja ovjeka na hidrološki ciklus
· edukacija

 

 [više]

Biometrija - GLOBE program

Autor: ANA LIPOŠĆAK, 15. 5. 2012. 16:28

9.5.2012. na području Musapstana - Crno, učenici dodatne nastave kemije i Globe programa radili su biometriju (kvantitativnu analizu pokrova). Koristili su denziometre i klinometre, određivali visinu te opseg stabala (dominantne i kodominantne vrste). Dva sata ugodnog druženja i rada na terenu. Bravo za naše vrijedne učenike.

 [više]

Hidrološka mjerenja

Autor: Andrijana Lukić, 24. 4. 2012. 09:53

Učenici naše škole uključeni u GLOBE programredovito rade hidrološka mjerenja na dvije lokacije u Zadru. 17.4. 2012. na terenu su nam se pridružili djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. Nakon kratkog upoznavanja s instrumentima, radili smouzorkovanje mora, mjerili temperaturu i PH vrijednost. Istodobno su to napravili i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo. nakon 48 sati dobili smo rezultate iz Zavoda i usporedili ih s našima. Zaključili smo da učenici uključeni u GLOBE program rade s velikom preciznošću jer su nam rezultati bili gotovo jednaki, što je jako bitno u cjelokupnom radu GLOBE programa.

POKAZATELJ MUZEJ STAKLA FOŠA
t mora (°C) 14,2 14,2
pH 8,1 8,3
salinitet 35,8 37,7
Enterokoki ( cfu/100 ml ) 230 32
e.coli (cfu / 100 ml ) 140  10

 

 [više]

Međužupanijska smotra Globe

Autor: Zrinka Klarin, 13. 3. 2012. 21:19

9. ožujka 2012. održano je Međužupanijsko natjecanje i smotra hrvatskih GLOBE škola u OŠ Zadarski otoci. Na natjecanju je sudjelovalo osam osnovnih i srednjih škola iz Zadarske županije, Šibensko kninske županije i Splitsko dalmatinske županije.
OŠ Šime Budinića predstavljali su učenice Matea Španić, Madalena Smoljan i Tamara Atelj ,te mentorica Zrinka Klarin i Ivanka Burazer.
Učenici su predstavili rad škole u proteklom razdoblju, a državno povjerenstvo će odabrati najuspješnije škole koje će biti pozvane na Državno natjecanje i smotru hrvatski GLOBE škola u Labinu.
Na orijentacijskom natjecanju učenici OŠ Šime Budinića osvojili su prvo mjesto.

 [više]

Mjerenje temperature mora

Autor: David Verunica, Ivan Pupovac, 6. 3. 2012. 19:36

U sklopu GLOBE programa naši učenici s prof. Ivankom Burazer mjere temperaturu mora i pH vrijednost mora na dva mjesta uz obalu.

   

 

 

 [više]

Prvo mjerenje !

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:55

Prvo mjerenje izmjerili smo 02.10.2011. godine. Mjerenje se vrši svakodnevno u solarno podne.

 

 [više]

Meteorološka kućica

Autor: Zrinka Klarin, 17. 1. 2012. 10:43

U dvorištu naše škole postavili smo meteorološku kućicu. Prva mjerenja koja ćemo mjeriti su vezana za atmosferu a to su temperatura zraka ( minimalna, maksimalna, trenutačna) , padaline, naoblaka i tragove aviona.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Važne poveznice
OBAVIJEST ZA RODITELJE

Popis udžbenika za šk. god. 2018./2019.

Vremenska prognoza
Vremenik natjecanja

Natjecanja i smotre u 2018.g

Svim učenicima puno sreće i znanja!!

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

ANKETA
Učite li njemački jezik?
 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 908772
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju