preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

 > Izviđači
OŠ Šime Budinića otvorila vrata Udruzi izviđača Zadar

Avanture malih vučića

 

Izviđači pomažu djeci da razviju samopouzdanje, da budu korisni članovi zajednice u kojoj žive, uče se kako biti samostalni, snalažljivi, timski igrači, ali i dobri prijatelji. Izviđači upoznaju prirodu, uče se suživotu s njom, kako je zaštiti, upoznaju biljni i životinjski svijet, te uče kako pravilno reagirati u nepredviđenim situacijama. Educiraju se za volonterstvo i potiču na brigu jedni o drugima. Upravo zbog svega ovoga u našoj školi osnovana je Udruga izviđača Zadar, a kako je sve krenulo pročitajte u nastavku.

 

Što rade izviđači

U razgovoru s voditeljicama ove Udruge saznali čemu se sve uče mali izviđači. Na radionicama razvijaju logičke i kreativne vještine. Sve izviđačke aktivnosti se provode kroz igru i praktični rad, prilagođene su dobnim skupinama i odvijaju se u malim grupama. Tu su, naravno, uvijek prisutni, ali nevidljivi odrasli voditelji čiji je zadatak djeci i mladima pružiti oslonac, sigurnost, motivaciju i prije svega pravi smjer. Zapravo predavanje kao metoda učenja u izviđačima je zabranjena.

Malo o povijesti izviđača

Izviđački pokret osnovao je Sir Robert Baden- Powell 1907. godine u Velikoj Britaniji. Otad su se izviđači proširili po cijelom svijetu i danas ih ima preko 50 milijuna. U Hrvatskoj je aktivno 60-ak izviđačkih udruga, koje nove članove upisuju tijekom cijele godine.

 

 

Kako je nastala naša udruga

Na ideju o osnivanju Udruge izviđača Zadar došla je učiteljica naše škole, Antonia Bajlo, koja je kao dijete bila izviđač. Za nju je taj period života bio poseban i uvijek se rado prisjeća izviđačkih dana. Jednom prilikom je upoznala učiteljicu iz OŠ Zadarski otoci, koja je također u djetinjstvu i mladosti bila izviđač. Taj susret, njihova želja i volja da omoguće  djeci da osjete čari izviđača je bio prvi korak ka osnivanju udruge. Svoju ideju i entuzijazam su podijelile kolegicama. Tražile su one koji su vedrog duha, spremni odvojiti svoje vrijeme, volontirati u korist naših malih izviđača, kako bi i njima pružili ono što njih dvije pamte za cijeli život kao posebno razdoblje života. Danas je učiteljica Antonia Bajlo predsjednica udruge, a učiteljica Irina Kozličić- Juraga iz Osnovne škole Zadarski otoci je podpredsjednica. Ideju je podržao i ravnatelj naše škole, koji je ustupio prostorije škole. Osim spomenutih učiteljica, voditelji koji su uvijek i spremni za rad, pjesmu, ples i zabavu, koji aktivno djeluju pri udruzi su: Helena Bonovil Borović, Marijana Dellavia, Ljeposava Gulan, Antonia Kapitanović, Katja Kožul , Maja Škara i Maja Vukušić. Udruga je aktivno započela s radom početkom školske godine 2016./2017. Prošle godine radila je s djecom trećih i četvrtih razreda i brojila 40-ak članova vučića, naime tako se nazivaju djeca te dobne skupine. Uz djecu naše škole uključena su i djeca drugih zadarskih osnovnih škola.

S obzirom da živimo u vremenu u kojem djeca imaju sve manje neposrednih kontakata i sve više vremena i pažnje posvećuju modernoj tehnologiji, izviđačka organizacija može puno učiniti kako bi djecu odvela u prirodu, pružila im druženje s vršnjacima, te ih naučila o važnosti međusobnog pomaganja, uvažavanja, poštenja, rada.... Izviđačka organizacija je mjesto gdje se djeca mogu izgrađivati i kao društvena bića, mogu puno novog i dobrog naučiti te steći prijatelje za čitav život.

Čestitamo prošlogodišnjim vučićima na uspješnoj godini iza nas i s veseljem iščekujemo novu ekipu….auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Evo kako je to izgledalo smiley.


Fotografije

   


Važne poveznice

Poštovani roditelji, u privitku se nalazi raspored testiranja u sklopu utvrđivanja psihofizičke zrelosti za upis u prvi razred.

Kako do e-potvrde?

Kako do e-potvrde od škole?

U ovom videozapisu prikazan je postupak dobivanja e-potvrde o statusu učenika koju učenici i roditelji mogu dobiti digitalnim putem kako bi ostvarili određena prava.

POVEZNICA

UPUTE
Odluka

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

Obavijest za roditelje: 

Roditelji čija djeca imaju rješenje o primjerenom obliku školovanja imaju pravo na uvid u Individualizirane kurikulume što možete ostvariti na informativnom razgovoru kod učitelja ili stručne službe. Molimo roditelje da se prethodno najave razredniku, učitelju ili stručnom suradniku.

Priloženi dokumenti:
2021 22 .png

Upute

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Udžbenici 2021./2022.

Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023.

U prilogu "DOM" nalazi se tablica s popisom dodatnih obrazovnih materijala (likovne mape i kutije s priborom za Prirodu, Biologiju, Fiziku i Tehničku kulturu), koje roditelji trebaju nabaviti do početka školske godine 2022./2023.

Korisne brošure

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID - 

projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Korisni dokumenti
Vremenska prognoza

Meteorološka stanica OŠ Šime Budinića 

Pljusak.hr

UPUTE

Priručnik za učenike za korištenje Teamsa i Office 365.

Priloženi dokumenti:
Microsoft-Teams-Ucenici.pdf

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Priloženi dokumenti:
Zakon o odgoju i obrazovanju.pdf

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 1150520
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju