preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

Kriterij ocjenjivanja iz likovne kulture

Natječaj

Školski natječaj "20 godina vojno - redarstvene akcije maslenica 1993.- 2013."

Kulturno Vijeće zadarske županije odabralo je najbolje radove po svim kategorijama u literarnom i likovnom izričaju. U kategoriji sedmih i osmih razreda osnovnih škola prvu nagradu je dobila naša učenica Karla Mikec, 7.r.


ŠTO JE LIKOVNA KULTURA?

Riječ kultura dolazi iz latinskoga colere, što je značilo: nastanjivati, uzgajati, štititi, štovati.

Likovna umjetnost (plastična umjetnost, prostorna umjetnost) je umjetnost koja kao oblik komuniciranja koristi likovni jezik. Ona je dio općeg svijeta umjetnosti kojemu pripadaju još: književnost, glazba, ples, gluma, film, i ostale umjetnosti.

Dok se književnost izražava pomoću riječi, glazba pomoću zvuka, ples pokretom, likovna umjetnost se izražava oblicima (crtom, bojom i volumenom). Oblik – lik, otuda toj umjetnosti i ime. Svrha likovne kulture je u tome da upućuje u likovno čitanje slike, kipa ili građevine.

Likovni oblici imaju svoj smisao koji se može pročitati poznavanjem likovnog jezika. Likovni jezik se može spoznati dijelom racionalno (umno), a dijelom likovnom intuicijom. Mi možemo govoriti samo o objektivnom i formalnom dijelu - racionalnom, dok drugi dio - iracionalni, subjektivni, pripada svijetu pojedinca. Strukturu likovnog jezika ne čine slova, riječi, kao u konvencionalnom jeziku, nego likovni elementni.

Likovni elementi su elementi koji se koriste u različitim odnosima pri oblikovanju likovne kompozicije:   Točka          

Crta (linija)

Boja

Ploha

Tekstura

Prostor

Volumen

 

Vizualni jezik čine počela i načela:

Likovni elementi (počela)          Kompozicijska načela (načela)

Kompozicija opet ima svoje elemente po kojima se likovni elementi slažu u skladnu cjelinu.  Općenito, kompozicija označava međusoban raspored elemenata unutar neke cjeline ( na što nas podsjećaju i termini glazbene kompozicije i željezničke kompozicije).

Kompozicijska načela:  Ritam,

Kontrast      

Harmonija

Ravnoteža

Proporcije:  omjeri i razmjeri

Dominacija

Jedinstvo

Likovne umjetnosti prema sredstvima izražavanja dijelimo na: crtež, grafiku i slikarstvo (koje su vezane za plohu) i kiparstvo i arhitekturu (koje su u prostoru).

Otkrićem da je dozvoljeno biti drugačiji i „misliti svojom glavom“, stvaramo i kritički odmak prema poplavi šabloniziranog televizijskog, glazbenog i ostalog šunda sa kojim smo sve više suočeni. Vještina analitičkog mišljenja je onaj krhki grudobran obrane koji možemo ponuditi novim naraštajima, prije nego postane kasno.

 

U našoj školi  imamo razne sadržaje na polju likovne kulture. Tako je učitelj  Zdenko Longin zadužen za Likovnu grupu među nižim razredima (do 1. do 4.), učiteljica Nada Peraić sa Likovnom radionicom  se brine o školskim panoima, a učiteljica Ane Denona je sa Likovnom družinom i vanjskim suradnikom Mateom Kaćunićem  radila na velikom  unutrašnjem zidnom mozaiku. Projekt  je pri  kraju, a sve skupine  međusobno surađuju i  sudjeluju na natjecanju LIK 2012 koje je u tijeku.


OBAVIJEST ZA RODITELJE

Popis udžbenika za šk. god. 2018./2019.

Vremenska prognoza
Vremenik natjecanja

Natjecanja i smotre u 2018.g

Svim učenicima puno sreće i znanja!!

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

ANKETA
Učite li njemački jezik?
 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 887595
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju