preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

Static HTML

Projekt Škole za Afriku

 Obilježavanje Dana Afrike

Učenici njemačkog jezika 7.ab razreda, 25. svibnja obilježili su Dan Afrike i sa predmetnom učiteljicom Nadom Nekić sudjelovali u projektu Škole za Afriku. Kroz različite projektne aktivnosti, predavanja, video materijale, digitalne interaktivne igre i kvizove učenici su upoznali život djece na Madagaskaru. Školovanje je za više od 38 milijuna afričke djece još uvijek samo san. Bez obrazovanja ta djeca gube priliku da izađu iz siromaštva i izgrade bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i zajednice. Madagaskar je jedna od najsiromašnijih zemalja Afrike kojoj je potrebna pomoć u zaštiti i ostvarivanju prava na obrazovanje djece. Stopa pohađanja nastave izrazito je niska, učitelji nisu dovoljno educirani da bi kvalitetno poučavali djecu,a klimatske promjene uzrokuju sve češće prirodne katastrofe koje uništavaju škole i domove djece.

Učenici su sa velikim zanimanjem sudjelovali u aktivnostima, a sudjelovanje u projektu je odličan način širenja svijesti i empatije za potrebe siromašnih.

Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika


Posjet Sveučilištu u Zadru

Posjet Odjelu za germanistiku Sveučilišta u Zadru

U četvrtak, 12. svibnja učenici njemačkog jezika 7.ab razreda u pratnji predmetne učiteljice Nade Nekić posjetili su Sveučilište u Zadru i Odjel za germanistiku gdje su ih srdačno dočekali i ugostili profesori i studenti germanistike.

Nakon dočeka na rivi i razgleda Sveučilišta učenici su sudjelovali u vrlo zanimljivoj kreativnoj radionici na njemačkom jeziku koja se sastojala od sedam postaja koje su učenici zajedno sa studentima, a uz mentorstvo profesorica dr. sc. Anite Pavić Pintarić i dr. sc. Nikoline Miletić, trebali proći i učiti o različitim temama vezanim uz njemačko govorno područje na vrlo zabavan način. Učenici su imali priliku popričati sa studentima i o prednostima i nedostacima studiranja u svome gradu, a studentima je sudjelovanje u radionici i kontakt s učenicima bilo vrijedno iskustvo za njihov budući poziv tako da je posjet bio odlična motivacija i za učenike i za studente. 

Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika


20. Festival znanosti

Učenici njemačkog jezika sudjelovali u 20. Festivalu znanosti

Naša škola jedna je od brojnih koje sudjeluju u manifestaciji Festival znanosti koji se ove godine obilježavao od 2. – 6. svibnja, a tema ovogodišnjeg festivala je „Život“. Tim je povodom u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Odjelom za germanistiku u našoj školi održana zanimljiva radionica na spomenutu temu s naglaskom na "Muttertag"-Majčin dan, a namijenjena je učenicima koji su uključeni u program izborne nastave njemačkog jezika. U motivacijskoj radionici na njemačkom jeziku sudjelovali su učenici 4.b razreda sa predmetnom učiteljicom Nadom Nekić, a kad je učenje zabava onda se s lakoćom uči. Radionicu su pripremili profesori i studenti Odjela za germanistiku,  a održala ju je naša bivša učenica Mihaela Perić kojoj je dolazak u nekadašnju školu bilo posebno iskustvo jer upravo tu je stekla svoja prva znanja iz njemačkog jezika i razvila ljubav prema jeziku.

Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika


Državno natjecanje iz njemačkog jezika 2022

Izrada magneta za sudionike Državnog natjecanja iz njemačkog jezika

Učenici njemačkog jezika i naši Mali poduzetnici koji su uvijek spremni za nove izazove zajedno sa predmetnom učiteljicom Nadom Nekić izradili su suvenire za sve sudionike Državnog natjecanja iz njemačkog jezika (natjecatelje, njihove mentore, članove Državnog povjerenstva, te uvažene goste na svečanom otvorenju natjecanja). Radi se o magnetima sa motivima poznate zadarske rozete, katedrale sv. Stošije, crkve sv. Donata i panorame našeg predivnog grada. Sudjelovanje na tako važnom događaju je motivacija za učenike, a na taj su način pridonijeli i promociji ljepota grada Zadra.

Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika

 

Priloženi dokumenti:
20220504 103613 (1).jpg


Izrada promotivnog bannera

IMG-20220506-WA0023     Povodom obilježavanja Dana njemačkog jezika u našoj školi učenici njemačkog jezika uključeni u izvannastavnu aktivnost Mali poduzetnici uz mentorstvo voditeljice aktivnosti Nade Nekić izradili su vizualu za promotivni banner, te tako pridonijeli promociji njemačkog jezika, naše škole i grada Zadra. Print bannera sponzorirala je Školska knjiga Zagreb.

Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika


Dan njemačkog jezika

Obilježavanje Dana njemačkog jezika

U petak, 29. travnja u našoj je školi na poticaj KDV-Društva učitelja i profesora njemačkog jezika obilježen Dan njemačkog jezika. U ovoj aktivnosti koja je trajala od 09.00 – 19.00 sati sudjelovao je veliki broj učenika, učitelja i roditelja koji su s velikim interesom i veseljem prilazili promotivnom štandu postavljenom u holu škole. Materijale za ovo događanje osigurali su KDV, Školska knjiga Zagreb, Njemačko Veleposlanstvo Zagreb, te Goethe Institut Kroatien, a dio promotivnih materijala (magnete, straničnike, vizualu za promotivni banner…) izradili su i naši Mali poduzetnici  i učenici koji su uključeni u izbornu nastavu njemačkog jezika tako da je svaki učenik imao priliku dobiti zanimljivi poklon.

Događanje je uljepšala izložba učeničkih radova na temu „Zemlje i gradovi njemačkog govornog područja“ koju su učenici sa zanimanjem razgledavali, a Photo Booth sa VW motivom privukao je pažnju i malih i velikih pa je bilo puno razigranih fotografija i smijeha, te smo svi skupa uživali u veselju i druženju što je nakon dužeg perioda online nastave i različitih aktivnosti putem ekrana svima bilo osvježenje. U organizaciji ovog događanja sudjelovale su učiteljice njemačkog jezika: Branka Marcelić Panjak, Nada Nekić, Ana Bralić, Marijana Vrkić i Martina Bujić.

Cilj aktivnosti bio je potaknuti i motivirati učenike na učenje njemačkog jezika te istaknuti njegovu važnost i prednosti učenja.  Kroz anonimnu anketu koju su učenici popunjavali na promotivnom štandu saznali smo zanimljiva razmišljanja učenika koja će nam biti korisna u daljnjem radu u izbornoj nastavi njemačkog jezika.

Prednosti učenja njemačkog jezika

 • Komuniciranje na stranom jeziku prema europskim je standardima jedna od osam ključnih kompetencija
 • Uz dobro poznavanje materinskog jezika, znanje još dvaju europskih jezika smatra se osnovnom pretpostavkom uspjeha građana Europe
 • Nakon sveprisutnog engleskog, dobrim poznavanjem njemačkog jezika otvaraju se veće mogućnosti zapošljavanja, stjecanja novih iskustava i znanja u međunarodnom okruženju
 • Povezanost Hrvatske i zemalja njemačkog govornog područja naglašena je u svim područjima

  Posebnosti učenja njemačkog jezika

 • Ovladavanje složenim strukturama tijekom ranog predškolskog uzrasta kroz situacijsko usvajanje jezika ili tijekom školskog učenja kroz komunikacijske situacije
 • Lakše učenje jezika u mlađoj dobi te mogućnost učenja većeg broja jezika tijekom cjelokupnog školovanja
 • Odlična je podloga za osviješteni pristup materinskom i drugim stranim jezicima
 • Mogućnost uspoređivanja (njemački-engleski, germanizmi u hrvatskom jeziku)
 • Kreativni pristup u poučavanju njemačkog jezika prilagođen dobi i interesima djece (specijalizirani studijski programi i moderne metode poučavanja)

Programi usavršavanja, stipendiranja i razmjena

 • Veliki je broj vrhunskih visokoškolskih ustanova i istraživačkih instituta nalazi se u zemljama njemačkog govornog područja
 • U suradnji sa zemljama njemačkog govornog područja postoje brojni i raznovrsni programi učeničkih razmjena i stipendiranja te mogućnosti usavršavanja i odrađivanja prakse za studente i znanstvenike u zemljama njemačkog govornog područja

Gospodarska suradnja

 • U Hrvatskoj djeluju brojna trgovačka društva iz zemalja njemačkog govornog područja
 • Hrvatski gospodarstvenici vrlo uspješno surađuju s kupcima iz zemalja njemačkog govornog područja
 • Kvaliteta hrvatske turističke ponude uvelike ovisi o znanju njemačkog jezika jer su za vrijeme turističke sezone naši najbrojniji gosti upravo turisti iz Njemačke i Austrije

Razumijevanje ljudi, običaja i kultura

 • Njemački jezik omogućuje upoznavanje načina života, navika i tradicije kultura njemačkog govornog područja
 • Nepoznavanje kulturnih specifičnosti može dovesti do poteškoća u osobnim i poslovnim kontaktima
 • Treba istaknuti i vrijednost upoznavanja umjetničkih i znanstvenih postignuća u izvornom obliku kao i povezivanje s jezikom i kulturom kroz umjetnost i sport

Link za fotogaleriju:

Osnovna škola Šime Budinića Zadar - Foto-galerija (skole.hr)

Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika i voditeljica KDV Ogranka Zadar


E-TWINNING PROJEKT:DEUTSCHE SPRACHE-SCHÖNE SPRACHE

U školskoj godini 2021./2022. učenici njemačkog jezika 7.e razreda, pod mentorstvom njihove učiteljice Branke Marcelić Panjak, sudjelovali su u međunarodnom projektu "Deutsche Sprache-schöne Sprache". Partneri su im bili škole iz Španjolske, Turske i Češke. Sve ono što promovira učenje njemačkog jezika bilo je dobrodošlo, a učenici su i ovog puta pokazali iznimnu kreativnost. U radu su korišteni mnogi web-alati, a naglasak je bio na međusobnoj suradnji i komunikaciji na njemačkom jeziku. Učenici su predstavili sebe, svoj grad, svoju školu,izradili logo projekta gdje je među mnogima izabran logo naše učenice Nikoline Trninić, prikazali tradiciju proslave Božića u Hrvatskoj te predstavili tipičnu božićnu slasticu-fritule,izradili internacionalni rječnik na pet jezika među kojima je bio i hrvatski jezik i još mnogo toga.Tijekom projekta se naravno vodilo računa i o autorskim pravima, ponašanju na internetu i zaštiti osobnih podataka. Es war mega cool!

https://twinspace.etwinning.net/192749/home

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.


Festival znanosti

U sklopu Festivala znanosti čija je krovna tema bila "Život", u našoj školi je organizirana radionica "Eine Reise nach Deutschland" koju su održali studenti Njemačkog jezika Sveučilišta u Zadru Valentina Sertić i Karlo Culjak. Radionica,koju je organizirala učiteljica Branka Marcelić Panjak u suradnji s Austrijskom knjižnicom "Dr.Alois Mock", održana je 3.svibnja 2022. u 7.f razredu. Učenici su se kroz prezentaciju upoznali s nekim znamenitostima njemačkih gradova te su nakon toga naučili pisati razglednicu na njemačkom jeziku što se pokazalo vrlo edukativno i korisno jer u današnje doba tehnologije izostaju neke osnovne vještine kao što je i pisanje prave razglednice na papiru.

 

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.

 


OSTERN 2022

Uskrsna radionica u suradnji sa Odjelom za germanistiku Sveučilišta u Zadru

 

U okviru nastave njemačkog jezika u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Odjelom za germanistiku i Austrijskom knjižnicom „Dr. Alois Mock“ organizirana je prigodna uskrsna radionica na njemačkom jeziku. Na radionici su sudjelovali učenici 8.c razreda koji pohađaju nastavu njemačkog jezika sa predmetnom učiteljicom Nadom Nekić.

Radionicu su pripremili studenti i profesori sa Sveučilišta, a sastojala se u prezentaciji, kviz pitanjima, usvajanju prigodnog vokabulara na njemačkom jeziku na temu Uskrsnih blagdana kroz igru, a kad je učenje zabava onda se uči s lakoćom. Prigodni čokoladni pokloni na kraju radionice bili su najveće iznenađenje.

Učenici se jako vesele sudjelovanju u radionicama, izvannastavnim zadacima kao i u različitim projektima i natječajima što značajno utječe na motivaciju za učenje njemačkog jezika.

Autor: Nada Nekić, prof.


Preisverleihung


Dodjela nagrada i priznanja najboljima na Književnom natječaju 2022.

   Povodom Svjetskog dana knjige 25. travnja održana je dodjela priznanja i nagrada najboljima na ovogodišnjem Književnom natječaju kojeg za učenike njemačkog jezika osnovnih i srednjih škola grada Zadra i Zadarske županije organizira Austrijska knjižnica „Dr. Alois Mock“ i Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru.

Našu su školu zajedno sa mentoricom Nadom Nekić ponosno predstavile učenice Cvita Pavičić, 8.c (1.mjesto) i Gabriela Lili Surać, 6.a (2. mjesto) koje su u kategoriji osnovnih škola napisale prekrasne i inspirativne radove na njemačkom jeziku na temu: „Wer ist mein Held/meine Heldin?“(Tko je moj junak/junakinja?) i pokazale odlično znanje njemačkog jezika.

Dodjela se održala u ugodnom ambijentu Austrijske knjižnice, te su učenici imali priliku razgledati knjižnicu i posuditi literaturu na njemačkom jeziku.

Priznanje i nagrada za učenike veliki su poticaj za daljnje napredovanje u znanju njemačkog jezika kao i primjer i motivacija ostalim učenicima.

Čestitke Cviti i Gabrieli!

Autor teksta: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika


Filmski dan učenika njemačkog jezika

Za učenike koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika organiziran je filmski dan. Sudjelovali su učenici  5.a i 5.b razreda sa predmetnom učiteljicom Nadom Nekić. Učenici su u ugodnom druženju i u predblagdanskom raspoloženju uz kokice i sokove uživali u projekciji na njemačkom jeziku. Ovaj put odabrali smo svima poznati naslov „Emil und  die Detektive“ Ericha Kästnera čija štiva učenici rado čitaju u okviru obavezne školske lektire.

Cilj ove aktivnosti je osvijestiti učenike kako je izloženost stranom jeziku, što uključuje i različite medije, jedan od najboljih načina kako što lakše, brže i uspješnije svladati jezične zakonitosti i vokabular stranog jezika kao i motivacija učenika na učenje njemačkog jezika.

                                                                                                                                   Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika


ERASMUS JOB SHADOWING SURADNJA

Od 21. do 24. ožujka 2022. godine naša je škola kroz projekt Erasmus+ job shadowing ugostila troje kolega iz Școala Gimnazială „Ioan Slavici” iz Tăuții de Sus u Rumunjskoj. Našem su se timu pridružili ravnateljica spomenute škole, profesorica Engleskog jezika te profesor Matematike. Suradnja je bila na više razina te su kolege sa zadovoljstvom pratile na koji se način odvija nastava u hrvatskoj osnovnoj školi, ali su i održali sat kako bi naše učenike bolje upoznali sa svojom državom. Prvoga su dana sudjelovali na satu Engleskog jezika pri čemu su ih petaši upoznali s hrvatskim najpoznatijim odredištima. Obišli su izložbu dječjih radova na temu rumunjske mitologije i tradicije te izložbu tradicionalnih dalmatinskih brodova, koje su također izradili naši učenici. Drugog dana upoznali su se detaljnije s hrvatskim obrazovnim sustavom, a potom izašli na teren s našim GLOBE-ovcima i SEMEP-ovcima te tako obilježili Dan voda. Upoznali su se i s metodom diferencijacije na satu Njemačkog jezika, a potom s veseljem u pratnji naših učiteljica obišli centar grada i upoznali se s najvažnijim znamenitostima. Trećeg dana na satu Engleskog jezika kolegica Amalia Dan održala je sat „Getting to know Romania“ našim sedmašima koji su bili puni pitanja te su doznali sve što ih je zanimalo o Rumunjskoj. Sudjelovali su još i na satu vršnjačkog podučavanja te na satu Matematike na engleskom jeziku. Za kraj, poslastica: učenici 2.d razreda i njihova učiteljica pokazali su im kako izgleda zadarska narodna nošnja i upoznali ih s ponekim detaljima dalmatinskog kulturnog naslijeđa. Prilikom završnog susreta, gosti su imali priliku čuti naš školski zbor u izvedbi pjesme „Oda radosti“ te smo tako i zapečatili naš plan o budućoj suradnji.

U ovoj međunarodnoj suradnji sudjelovali su: ravnateljica Jagoda Galić, Zrinka Klarin, Ana Džaja, Anita Mustać, Fani Kotarac, Branka Marcelić Panjak, Marina Vidolin, Jadranka Dunatov, Tamara Valčić, Tomislav Pehar, Veronika Šindilj i Maja Škara.

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.

Priloženi dokumenti:
Microsoft Forms.pdf


Literaturwettbewerb 2022

Austrijska knjižnica „Dr. Alois Mock“ u suradnji s Odjelom za germanistiku  Sveučilišta u Zadru i ove je godine raspisala  Književni natječaj za poeziju i prozu na kojem su sudjelovali i vrijedni učenici naše škole.

Natječaj je raspisan za učenike njemačkog jezika osnovnih i srednjih škola grada Zadra i Zadarske županije, a tema natječaja je „Wer ist mein Held/ meine Heldin?“ (Tko je moj junak/moja junakinja?). 
Rok za prijavu radova bio je 29. ožujka 2022. Učenici su bili vrlo kreativni u literarnom izričaju na njemačkom jeziku na zadanu temu pa s nestrpljenjem iščekujemo rezultate natječaja.
Pobjednici će biti proglašeni do 14. travnja 2022. godine, a dodjela nagrada kao i predstavljanje radova sudionika održat će se 25. travnja 2022. povodom Svjetskog dana knjige.

Želimo svima puno sreće i uspjeha!

Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika

 


Školski projekt "Učitelj na jedan dan"

Stadtleben oder Landleben? (sat održale Ema Karamović i Zoe Klara Špadić, 7.ab), Mentorica: Nada Nekić

Was hast du im Kleiderschrank? (sat su održale učenice Eva Grčić i Mia Stipanov, 4.c), Mentorica: Nada Nekić

Autor priloga: Nada Nekić, prof.


Radovi naših učenika na izložbi ALMOST

            

http://www.os-sbudinica-zd.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2171&mshow=4083#mod_news

Autor: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika


Učitelj na jedan dan

U sklopu školskog projekta "Učitelj na jedan dan" kroz kojeg se darovite učenike ohrabruje da održe nastavni sat, učenice njemačkog jezika 6.e razreda Laura Šarić i Anja Vidaković, u suradnji s učiteljicom Brankom Marcelić Panjak, održale su uspješan sat o životinjama - Die Tiere. Lekciju o domaćim i divljim životinjama obradile su kroz prezentaciju, uvježbale kroz nastavne listiće, a naučeno provjerili u kvizu Kahoot. Na kraju sata su nas počastile Haribo bombonima u obliku medvjedića. Es hat uns viel Spaß gemacht!   Haribo macht Kinder froh und Erwachsene ebenso!

                                                                      

 

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.


KDV-projekt

https://drive.google.com/file/d/1qYermrkzzz3PGWmRlWkx_YU8vslgxHxt/view

Autor priloga: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika

Priloženi dokumenti:
KDV-projekt.jpg


Čestitka

 

Autor priloga: Nada Nekić, učiteljica njemačkog jezika

Priloženi dokumenti:
Cestitka.jpg


REZULTATI glasovanja za najbolji kalendar- ERGEBNISSE der Abstimmung

Netzwerk ZADAR na 3. mjestu

 


Link za listalicu kalendara u Book Creatoru

Kalendar 2021
Priloženi dokumenti:
Kalendar 2021 - Netzwerk ZADAR.pdf


Weihnachten 2021

Božićna radionica na njemačkom jeziku

U okviru izborne nastave njemačkog jezika 22. prosinca u našoj je školi u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Austrijskom knjižnicom „Dr. Alois Mock“ organizirana prigodna online božićna radionica. Na radionici su putem aplikacije MS Teams sudjelovali učenici 4.b razreda sa predmetnom učiteljicom Nadom Nekić. Radionica se sastojala od prezentacije, kratkog filma i kviza na njemačkom jeziku s ciljem usvajanja vokabulara vezanog uz božićne blagdane.

Autor: Nada Nekić, prof. njemačkog jezika

 


Der heilige Nikolaus

                 

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.

Priloženi dokumenti:
sv. Nikola.docx


Laternenfest 2021

Učenici njemačkog jezika obilježili blagdan sv. Martina

 

Učenici 4.abc i 3.b razreda koji pohađaju nastavu njemačkog jezika povodom blagdana sv. Martina, koji se u Njemačkoj obilježava na poseban način, zajedno sa predmetnom učiteljicom Nadom Nekić pripremili su radove za online izložbu pod nazivom "Laternenfest 2021". Učenici su tako pokazali svoju kreativnost, te puno toga naučili o ovom blagdanu, sv. Martinu i koliko je važno pomagati bližnjima i ljudima u potrebi. FOTOGALERIJA.

Autor: Nada Nekić, prof. njemačkog jezika

 


Martinstag

Učiteljica njemačkog jezika Branka Marcelić Panjak organizirala je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Austrijskom knjižnicom Dr.Alois Mock radionicu povodom blagdana Svetog Martina. Radionicu su učenicima 7.e razreda održale studentice njemačkog jezika 3.godine Mihaela Knezović, Katarina Pustahija i Nina Hrastovčak. Učenici su s interesom pratili priču o svecu za kojeg se kaže "da je bio vojnik na silu, biskup po dužnosti, a monah po izboru." Njegov spomendan slavimo 11. studenog i taj se dan slavi kao Martinje.

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.


Europski dan jezika

U petak 24.rujna 2021. učenici naše škole obilježili su Europski dan jezika i time pokazali da se i u našoj školi njeguje višejezičnost. Zajedno sa svojim učiteljicama Fani Kotarac, Anom Džajom, Valentinom Grbić, Nancy Gjergjom, Brankom Marcelić Panjak, Nadom Nekić i Anom Bralić izrađivali su uratke na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku koristeći različite web alate. Svoju kreativnost pokazali su u sastavima, memeovima, video snimkama i posterima pišući o zanimljivostima europskih jezika. Radove pogledajte na sljedećoj poveznici:

 


   https://padlet.com/ana_dzaja/tcblug9mkleqrcjn

 

 

 

 

 

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.


Promocija njemačkog jezika

Promocija njemačkog jezika povodom Europskog dana jezika 2021.

Učenici naše škole uključeni u izbornu nastavu njemačkog jezika i ove su godine obilježili Europski dan jezika promocijom njemačkog jezika koja se na poticaj KDV-Društva učitelja i profesora njemačkog jezika održala u petak, 24. rujna od 09.00 do 12.00 sati na Narodnom trgu u Zadru. Učenici su zajedno sa profesoricom Nadom Nekić imali za cilj istaknuti važnost učenja svih jezika i potaknuti svoje sugrađane, kako male tako i velike, na učenje njemačkog jezika koji je nakon engleskog jedan od važnijih stranih  jezika u Europi i svijetu.

U organizaciju manifestacije uključili su se i učenici OŠ Petra Preradovića , gimnazijalci Vladimira Nazora , te studenti sa Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru. Materijali za promociju koje su nam za ovu prigodu osigurali KDV (Društvo učitelja i profesora njemačkog jezika), Njemačko Veleposlanstvo, Goethe Institut iz Zagreba, Austrijski kulturni forum: zastavice, bedževi, kemijske olovke, magneti, bookmarkeri, brošurice, priručnici, karte, plakati bili su zanimljivi svima, i velikima i malima. Dio promotivnih materijala izradili su i za ovu prigodu pripremili vrijedni Mali poduzetnici i učenici 4.b razreda uključeni u izbornu nastavu njemačkog jezika.

Europski dan jezika temelji se na inicijativi Vijeća Europe, a obilježava se svake godine 26. rujna. Cilj akcijskog dana je vrednovanje svih jezika i kultura kao i doprinos povećanju individualne višejezičnosti i motivaciji ljudi u Europi za doživotno učenje jezika. Diljem Europe, 800 milijuna Europljana potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje. Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta , važno je promicati višejezičnost u cijeloj Europi.

Autor teksta: Nada Nekić, prof. njemačkog jezika


Wir lernen Deutsch. Und du?

eTwinning

WIR LERNEN DEUTSCH: BRIEFFREUNDE SUCHEN

Portal www.eTwinning.net je namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Jedna je od aktivnosti programa Erasmus+ te služi nastavnicima i učenicima za suradnju i rad na brojnim virtualnim projektima.

U takav jedan projekt su se uključili i učenici 6.d razreda naše škole. Zajedno s osnovnom školom iz Turske i Češke uspostavili su suradnju na projektu iz njemačkog jezika pod nazivom „Wir lernen Deutsch: Brieffreunde suchen“ (Učimo njemački: tražimo prijatelje za dopisivanje). Projekt je započeo u studenome i trajao je sve do kraja ove školske godine. Nastavnici su sa svojim učenicima radili u nekoliko etapa koristeći različite web alate uz pomoć kojih su obrađivali različite teme.

Djeci je ovo bio prvi susret s jednim takvim međunarodnim projektom i jako smo se radovali i uživali u učenju nečeg novog i otkrivanju brojnih dobrih strana interneta.

Cilj projekta je bio međusobna komunikacija na njemačkom jeziku te razvijanje jezičnih vještina, ali i osvješćivanje o važnosti učenja njemačkog jezika što nam omogućuje upoznavanje ljudi iz cijeloga svijeta. 

https://docs.google.com/presentation/d/1b325u2RIa8huQdRQSiBVu_rcQaRIeGKWtoB8Fs0CXq0/edit?usp=sharing

   

 

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.


Gebäude in der Stadt

Was gibt es im Schaufenster?

https://quizlet.com/502394319/was-gefallt-dir-im-schaufenster-flash-cards/

Spielen wir und wiederholen die Kleidungsstücke!

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.


Deutschsprachige Länder - digitalni obrazovni sadržaj

Autor: Branka Marcelić Panjak, prof.

Priloženi dokumenti:
Prezentacija.pptx


Deutschsprachige Länder - Das Schulprojekt

Božićna radionica na njemačkom jeziku

U okviru izborne nastave njemačkog jezika 19. prosinca u našoj je školi u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Austrijskom knjižnicom „Dr. Alois Mock“ organizirana prigodna božićna radionica čija tema su bili božićni običaji u Austriji i usporedba sa običajima u Hrvatskoj. Na radionici su sudjelovali učenici 6. i 7. razreda sa predmetnom učiteljicom Nadom Nekić. Na samom kraju najuspješniji sudionici radionice nagrađeni su slatkišima.

 

Autor: Nada Nekić, prof. njemačkog jezika


Testen Sie Ihr Deutsch

https://www.goethe.de/de/spr/kup/tsd.html

 

Autor priloga: Nada Nekić, prof.


DSD - Njemačka jezična diplomu

Naša škola jedina je osnovna škola u Zadru i Zadarskoj županiji koja već godinama njeguje  suradnju sa predstavnicima programa DSD angažiranim od strane Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu koji djeluju u više od 50 zemalja širom Europe i svijeta. DSD - Njemačku jezičnu diplomu koncipirala je Konferencija ministra kulture Savezne Republike Njemačke. Učenici ju mogu dobiti nakon srednjoškolskog programa DSD i predviđenih ispita koje trebaju položiti. Svake godine ispit za DSD polaže preko 14 000 učenika širom svijeta. Ova diploma dokaz je odličnog poznavanja njemačkog jezika, a mladima otvara vrata na sveučilišta u zemljama njemačkog govornog područja te osigurava prednost kod natjecanja za prestižna radna mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu. Uzimajući u obzir sve spomenuto odlučili smo prihvatiti prijedlog za suradnju i u ovoj školskoj godini pa je 19. veljače ponovno počela priprema učenika za program DSD u vidu dodatnih sati njemačkog jezika sa predstavnicom ZfA (Zentralstelle für Auslandsschulwesen), gospođom Brigitte Meurer koja je u suradnji sa učiteljicom Nadom Nekić započela rad sa dvije grupe vrijednih i motiviranih učenika. Ove godine uključili smo učenike 4. d, e i f razreda koji su se u velikom broju i rado odazvali i prijavili za sudjelovanje u ovom zanimljivom programu koji je besplatan. Prvi susret prof. Meurer i učenika pokazao je da su učenici naše škole, iako tako mali, vrlo samosvjesni, otvoreni ali i vješti u komunikaciji sa izvornim govornikom, te da rado prihvaćaju ovakav oblik dodatnog rada i učenja kao i sve nove izazove napredovanja u znanju njemačkog jezika, očito svjesni njegova sve većeg značaja za budućnost.

Želimo im puno uspjeha na putu stjecanja Njemačke jezične diplome!

Puno je razloga zašto je tako važno učiti njemački jezik :

 • Mnoge inozemne tvrtke s predstavništvima u Hrvatskoj dolaze s njemačkog govornog područja
 • Najveći postotak stranih turista koji dolaze u Hrvatsku čine državljani Njemačke i Austrije
 • Njemački je materinji jezik najvećem broju stanovnika Europske Unije
 • U znanosti je njemački jezik po važnosti drugi jezik u cijelom svijetu
 • Njemački je jezik Goethea, Kanta, Heinea, Brechta, Grassa……

 

Autor: Nada Nekić, prof.


Schülerwettbewerb „Eine Postkarte für Europa“

Natječaj „Razglednica za Europu“ učenicima koji pohađaju nastavu njemačkog jezika pruža priliku da uoči ulaska Hrvatske u EU izraze svoj stav, mišljenje, želje i očekivanja, te pokažu svoju kreativnost i sposobnost izražavanja na njemačkom jeziku.

Najbolje radove očekuju nagrade, a Goethe Institut Kroatien u rujnu će organizirati i izložbu najljepših razglednica u Zagrebu, te ih potom poslati na adresu predsjednika Europskog parlamenta u Bruxelles. Učenici 6.d, 7.c i 7.e razreda već su pokazali interes za sudjelovanje u natječaju pa pozivamo i ostale da nam se pridruže, daju svoj doprinos i izraze svoja razmišljanja važna za našu zajedničku budućnost!

 

Autor: Nada Nekić, prof. njemačkog jezika

Priloženi dokumenti:
EU Wettbewerb Schueler Info.pdf


Projektna nastava njemačkog jezika

Učenica u ulozi učiteljice

U sklopu nastavne teme „zanimanja“ (Berufe) Sara Košta, učenica 6.d razreda uz mentorstvo predmetne učiteljice Nade Nekić dobila je zadatak da se u jednom nastavnom satu pokuša staviti u ulogu učiteljice njemačkog jezika i svojim izlaganjem svoje suučenike podučava o toj temi. Učenica je uz upute učiteljice, te podršku i suradnju cijele grupe učenika vrlo ozbiljno i odgovorno pripremila, te uspješno odradila zadatak.

Cilj projekta je postignut pa možda važna uloga prenositelja znanja kroz ovo novostečeno iskustvo nekom od učenika iz grupe bude motivacija za izbor upravo tog životnog zanimanja.

 

Autor: Nada Nekić, prof. njemačkog jezika


Nastava njemačkog jezika u tandemu sa profesoricom Vaszary!

Učenje stranog jezika uz izvornog govornika i stranog lektora može značajno pridonijeti razvijanju jezičnih kompetencija učenika  i jedan je od načina kako strani jezik i zemlje određenog govornog područja djeci učiniti bližim i pristupačnijim pa smo se tako ponovno, nakon dvije godine uspješne suradnje i pozitivnih iskustava na obostrano zadovoljstvo i u ovoj školskoj godini odlučili organizirati nastavu njemačkog jezika sa profesoricom Mariom Vaszary iz Njemačke koja vodi Dsd-program u tri srednje škole u Zadru, a naša je škola jedina osnovna škola u Zadarskoj županiji uključena u taj hvale vrijedan projekt koji učenicima omogućava stjecanje Njemačke jezične putovnice. Nastava je započela 08. studenog i održavat će se četvrtkom sa grupom učenika 7.c razreda u tandemu sa učiteljicom Nadom Nekić.   

 

 

Autor: Nada Nekić, prof.


Projektna nastava njemačkog jezika

Učenici  6.e/c razreda sudionici natječaja „Ich und mein Deutsch in Kroatien und Europa unterwegs“

Hrvatsko društvo učitelja i profesora njemačkog jezika  (KDV) povodom 20. obljetnice osnutka raspisalo je natječaj čiji je cilj potaknuti učenike da razvijaju projekte koji će se baviti unapređivanjem učenja njemačkog jezika u Hrvatskoj u evropskom kontekstu. U tom natječaju  sa svojim su radovima mogle sudjelovati skupine od najmanje 3 člana - djeca predškolske dobi, osnovnoškolci , srednjoškolci i studenti. Učenici su se mogli natjecati u različitim kategorijama : scenski, filmski, glazbeni, tiskani i internetski uradak, te javna prezentacija u trajanju do 5 minuta. Na prijedlog predmetne učiteljice Nade Nekić  četiri učenice naše škole rado su prihvatile sudjelovanje, razradile temu, te odgovorno odradile zadatak izrade i javne prezentacije projekta „Die Reise um die Welt“ („Put oko svijeta“) temeljen na iskustvima s prošlogodišnjeg putovanja  u Austriju i posjeta Minimundusu. Rok prijave na natječaj bio je 15. lipnja. Rezultate, tj. pobjednike natječaja saznat ćemo u rujnu, a predstavljanje projekata i dodjela nagrada najboljima uslijedit će 19.-21. listopada 2012. u sklopu dvadesetog Internacionalnog  jubilarnog  kongresa učitelja i profesora njemačkog jezika u Zagrebu.

 

Autor: Nada Nekić, prof. njemačkog jezika

 


Deutsche Kinderlieder mit Texten und Melodien

Deutsche  Kinderlieder  mit  Texten  und  Melodien

(Njemačke dječje pjesme sa tekstovima i melodijama)

Zapjevajmo na njemačkom!

www.kinderliederbox.de

 

Autor priloga: Nada Nekić, prof.


Kreativna internetska stranica za male i velike!

Kinderseite :    www.kidsweb.de

(Die Schulseite im kidsweb.de)


Autor priloga: Nada Nekić, prof.


Izvanučionička nastava iz njemačkog jezika

Školskim kurikulumom za šk.g. 2011./2012. planirana je izvanučionička nastava za učenike 5., 6., i 7. razreda iz njemačkog jezika u zemlje govornog područja.

Plan putovanja: Salzburg - Munchen - Klagenfurt. Polazak iz Zadra. Drugi dan dolazak u Salzburg i razgledavanje: rudnika soli, dvorac Hellbrun palace, katedrala, ulica Juden, Getreidegasse, Mozartplatz, Mozartova rodna kuća, festivalska dvorana, dvorac Hohensalzburg. Treći dan polazak za Munchen i razgledavanje grada: Konigsplatz, Leopoldstrasse, Marienplatz, Karlsplatz, Schwabinh, Gradska vjećnica, olimpijski stadion, dvorac Nymphenburg. Četvrti dan polazak za Klagenfurt i razgledavanje Minimundusa.

  


Učenje njemačkog jezika već u prvom razredu

Svoja iskustva i dojmove o nastavi ranog učenja njemačkog jezika i radu s prvašićima s nama je podijelila njihova profesorica Ana Bralić .

Dojmovi o nastavi ranog učenja njemačkog jezika

 

            Ove školske godine u našoj školi započelo je po prvi put rano učenje njemačkog jezika koje financira grad Zadar. Nastava se održava u četiri odgojno-obrazovne grupe isključivo među prvašićima. Ovaj način rada, bitno se razlikuje od naših predodžbi koje stječemo tijekom školovanja na fakultetu. Naime, na fakultetu se pripremate za podučavanje starijih učenika koji imaju neku razinu općeg znanja dok s prvašićima krećete doslovno od početka.

            Prvi problem s kojim sam se odmah susrela bio je taj što najveći dio prvašića nije dobro znao niti čitati niti pisati. U takvim okolnostima trebalo je mnogo rada i dovitljivosti da se osnovni pojmovi na njemačkom jeziku uspiju memorirati. Pri tome su osobito pomogla didaktička pomagala kao što su slike, pjesme, te razni materijali za bojanje.

            Poseban pedagoški izazov predstavlja usvajanje novih sadržaja, jer je rano učenje njemačkog jezika izvannastavna aktivnost. Zbog toga je pomoć učiteljica-razrednica bila od iznimne važnosti jer je samo uz njihovu suradnju bio moguć napredak djece u učenju.

            Vrlo brzo su se pokazali prvi rezultati. Učenici su naučili predstaviti sebe i svoju obitelj, a prateći nastavni program naučili su razne pojmove, brojeve, boje, imena raznih životinja i slično. Za mene osobno je ovo bio veliki izazov koji, nadam se, uz pomoć radoznalih učenika zajedno i uspješno savladavamo. Osobito me raduje povratna informacija od roditelja koji kažu da učenici vrlo rado i ponosno prenose svoje znanje na ostale članove obitelji.

            Nadam se da će se ovaj projekt nastaviti i u idućoj školskoj godini.

 

Autor: Ana Bralić, prof.

A kako učenici vrijedno, odgovorno i s radošću pristupaju radu i učenju njemačkog jezika prikazuju i fotografije snimljene u nastavi.


Natjecanje učenika u izradi stripa na njemačkom jeziku

Natjecanje učenika u izradi stripa na njemačkom jeziku. Rok za slanje radova je produžen do 20.-og ovog mjeseca.

 

Autor priloga: Nada Nekić, prof.


 

Deutschkurse für Kinder und Jugendliche in Deutschland (tečajevi njemačkog jezika za djecu i mlade u Njemačkoj)

Na stranicama Goethe Instituta-Kroatien naći ćete brojne informacije o tome kako dodatno učiti i usavršiti svoja znanja njemačkog jezika.

 • Jezični tečajevi u Njemačkoj (termini, cijene...)
 • Portal Goethe-Instituta za učenje njemačkog jezika                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
 • „Online“ učenje
 • Zanimljiva natjecanja učenika                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
 • Radionice na različite teme
 • Stipendije
 • Razmjena učenika
 • Učenje njemačkog jezika „iz kovčega“...........

Vrlo zanimljivo, pogledajte i uvjerite se sami!   Viel Spaß!

 

Autor: Nada Nekić, prof. njemačkog jezika                                                                                                    

                                                                                                          


Važne poveznice

Poštovani roditelji, u privitku se nalazi raspored testiranja u sklopu utvrđivanja psihofizičke zrelosti za upis u prvi razred.

Kako do e-potvrde?

Kako do e-potvrde od škole?

U ovom videozapisu prikazan je postupak dobivanja e-potvrde o statusu učenika koju učenici i roditelji mogu dobiti digitalnim putem kako bi ostvarili određena prava.

POVEZNICA

UPUTE
Odluka

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

Obavijest za roditelje: 

Roditelji čija djeca imaju rješenje o primjerenom obliku školovanja imaju pravo na uvid u Individualizirane kurikulume što možete ostvariti na informativnom razgovoru kod učitelja ili stručne službe. Molimo roditelje da se prethodno najave razredniku, učitelju ili stručnom suradniku.

Priloženi dokumenti:
2021 22 .png

Upute

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Udžbenici 2021./2022.

Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023.

U prilogu "DOM" nalazi se tablica s popisom dodatnih obrazovnih materijala (likovne mape i kutije s priborom za Prirodu, Biologiju, Fiziku i Tehničku kulturu), koje roditelji trebaju nabaviti do početka školske godine 2022./2023.

Korisne brošure

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID - 

projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Korisni dokumenti
Vremenska prognoza

Meteorološka stanica OŠ Šime Budinića 

Pljusak.hr

UPUTE

Priručnik za učenike za korištenje Teamsa i Office 365.

Priloženi dokumenti:
Microsoft-Teams-Ucenici.pdf

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Priloženi dokumenti:
Zakon o odgoju i obrazovanju.pdf

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 1150518
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju