preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

 > Naslovna  > Projekti  > SEMEP
SEMEP

15. LJETNA ŠKOLA SEMEP-a Komiža, 6. - 13. 7. 2013.

Učenici David Ikić (7.d), Fani Španić (8.d) i školski koordinator SEMEP-a Anita Mustać, prof. biologije predstavljali su našu školu na 15. Ljetnoj školi SEMEP-a koja je održana u Komiži na otoku Visu od 6. do 13. srpnja ove godine.

Predstavljen je naš školski projekt „Voda – izvor života“. Dana 22. ožujka 2013. učenici i djelatnici naše škole obilježili su međunarodni Dan voda. Svaki je učitelj obradio važnost vode za svoj predmet kroz praktični rad naših učenika. Neki su za temu imali upozorenje zbog lošeg odnosa ljudi prema vodi dok su neki ukazali na njezinu važnost i zanimljivosti koje krije.

Tijekom projektnog dana učenici su mogli saznati sve o vodi: od njenih fizikalnih i kemijskih svojstava do važnosti vode u povijesti i religijama. Naučili smo i kako voda djeluje na naše tijelo, inspiraciju i razmišljanja. U projektnom danu sudjelovale su i GLOBE grupa naše škole te školska fotosekcija koja je slapove naših nacionalnih parkova uhvatila kroz objektiv. Atmosferu su uljepšali likovni radovi naših učenika i zvukovi naših morskih orgulja.

Tijekom projekta smo se zabavili i naučili puno o očuvanju vode i o njenoj važnosti na svim područjima života. Smatramo kako je voda naše najveće blago i kako je neophodna za naš život te da se prema njoj tako trebamo i ponašati.

Naš projekt je pobudio interes sudionika, a učenici su uspješno odgovorili na brojna pitanja sudionika stručnog skupa.

Tijekom Ljetne škole posjetili smo otok Biševo, Modru špilju, otok Palagružu, arheološki muzej u Visu, stare iskopine rimskih termi, crkvicu Sv. Jeronima iz 18. stoljeća, groblje na Prirovu te prisustvovali radionicama i predavanima za učenike i profesore koje su održavali stručnjaci  iz osnovnih i srednjih škola, Agencije za odgoj i obrazovanje te državnih institucija za zaštitu prirode:

1.   Hrvatska, duša Mediterana - dr.sc. Draško Šermana

  1. Emocionalno-didaktički pristup sudionika male škole ihtiologije  -  Neven Iveša, dipl. ing. biologije, ravnatelj JU Rt Kamenjak  
  2. Balkoni Komiže  -  Sanja Fabac, prof.
  3. Održivo šopingiranje  -  Marija Kezele, prof.
  4. Fizionomska i funkcionalna obilježja naselja  -  Vesna Milić, viša savjetnica AZOO i Nevenka Pokos, prof.
  5. Tradicionalna kuhinja otoka Visa  -  Olgica Martinis, viša savjetnica AZOO i Biljana Župan, prof.
  6. Svjetionik Stončica  -  Svetko Perković, dipl. ing.
  7. Jedinstveni otok Vis – biljni i životinjski svijet - Neven Iveša, dipl. ing. biologije, ravnatelj JU Rt Kamenjak 
  8. Ljekoviti korovi priobalja - Gordana Cecić Sule, viša savjetnica AZOO
  9. Prolazak kroz grlo boce - Melba Grubić Blažić, prof.
  10. Održivi razvoj - Marina Ništ, viša savjetnica AZOO

Naša škola dobila je zahvalnicu za višegodišnje sudjelovanje i zapažen rad naših učenika u ovom međunarodnom ekološkom projektu za promicanje odgoja i obrazovanja za održivi razvoj.

 

 


SEMEP

SEMEP (South-Eastern Mediterranean Sea Environmental Project) je ekološki projekt UNESCO-a koji okuplja zemlje jugoistočnog Sredozemlja u odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša.

Ekološki program "Odgoj za okoliš" u istraživačkom i praktičnom radu uključuje učenike u dobi od 13 do 18 godina. Cilj projekta je uočavanje ekoloških problema u okolišu, razvoj ekološke svijesti učenika i poticanje njihovog zanimanja za znanstveni pristup ekološkim problemima, promišljanje o uzrocima i posljedicama uništavanja okoliša, povezivanje škola na međunarodnoj razini tako da se problemi lokalne sredine predstavljaju drugim sredinama, razmjena podataka i preporuka za poduzimanje mjera. Učenici OŠ Šime Budinića - Zadar sudjeluju u ovom međunarodnom ekološkom projektu od 2007. godine kao jedina osnovna škola u Hrvatskoj. Školska koordinatorica projekta je Anita Mustać ,proresorica biologije

SEMEP je ekološki projekt UNESCO-a koji okuplja zemlje jugoistočnog Sredozemlja među kojima i Hrvatsku. Trenutačno u projektu sudjeluje 14 zemalja: Albanija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Egipat, Grčka, Izrael, Italija, Jordan, Malta, Palestina, Rumunjska, Slovenija i Turska.

Širi cilj SEMEP projekta je poticanje znanja, podizanje svijesti i razumijevanja o zajedničkoj povijesnoj, društvenoj, kulturnoj, ekološkoj i etičkoj baštini mediteranskih zemalja jugoistočne Europe, radi promicanja kulture nenasilja i tolerancije među državama. 

OŠ Šime Budinića uključila se u projekt SEMEP-a od školske godine 2007./2008. kao jedina osnovna škola u Hrvatskoj. Školski koordinator projekta je Anita Mustać prof. biologije. Tijekom školske godine organiziraju se dva seminara za školske koordinatore i Ljetna škola na otoku Visu na kojoj sudjeluju školski koordinator i dva odabrana učenika koji predstavljaju školski projekt.

 

Link na službenu stranicu SEMEP.

Priloženi dokumenti:
PROJEKT SEMEP.doc


Akcija recikliranja papira

SEMEP-ovci i ekolozi u akciji recikliranja papira

SEMEP-ovci i ekolozi naše škole sudjelovali su u akciji recikliranja papira. Nakon redovne jutarnje nastave vesela ekipa okupila se u učionici biologije. Na stolove su iskrenuli stari papir, usitnili ga, promiješali s toplom vodom, procijedili, izravnali i prosušili. Nakon sušenja od recikliranog papira mogu se izraditi čestitke, ukrasi i slično.

 


TERENSKI RAD ZA PROJEKT SEMEP

Tema ovogodišnjeg školskog projekta za međunarodni ekološki projekt SEMEP je „Bazeni lužine kod Obrovca“.

Učenice Fani Španić (7.d), Zara Škibola (7.e) i Matea Španić (8.e). pod vodstvom prof. biologije Aniom Mustać sudjelovale su na terenskom istraživanju u bivšoj tvornici glinice kod Obrovca. Sa sobom smo nosile posude za uzimanje uzoraka tekućine iz bazena lužine za analizu u Zavodu za javno zdravstvo i školskom laboratoriju, Kemijski set za analizu vode, toplomjer i fotoaparat. Uzorke iz bazena smo uzeli u nazočnosti čuvara objekta i uz suglasnost nadležne osobe.

Nakon uzimanja uzoraka, kemijske analize tekućine iz dva bazena, mjerenja temperature zraka i tla, fotografiranja cijelog postupka, posjetili smo i bivšu tvornicu glinice „Jadral“ kod Obrovca.

Nakon obavljenog terenskog rada na bazenima i bivšoj tvornici glinice spustili smo se do rijeke Zrmanje te fotoaparatom dokumentirali izgled okoliša, posebice biljni svijet. Detaljniju analizu uzoraka obavit ćemo u Zavodu za javno zdravstvo i školskom laboratoriju.


 

                                                                Anita Mustać, prof.

 

  


Vremenska prognoza
Zato sto volim Zadar

OBAVIJEST ZA RODITELJE

Popis udžbenika za šk. god. 2017./2018.

Vremenik natjecanja

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

ANKETA
Učite li njemački jezik?
 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 836040
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju