preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

DRAGI UČENICI I POŠTOVANI RODITELJI

Na našim školskim stranicama možete pogledati kutak pedagoga i pronaći nešto za sebe.

U ovom prostoru pokušati ću odgovoriti na nedoumice vašeg odrastanja, poteškoće i probleme iz svakodnevnog školskog života.

Između mnogobrojnih poslova koje obavlja školski pedagog moj rad obuhvača: savjetodavni rad s učenicima, neposredan pedagoški rad, rad na odgojno obrazovnoj prevenciji od ovisnosti, tematska predavanja za roditelje i učenike, pedagoške radionice, akcijska istraživanja i niz ostalih poslova u cilju unapređenja odgojno obrazovnoga procesa.


U nadi što uspješnije suradnje možete postavljati pitanja,davati ideje i prijedloge na moj email: diana.maderic@skole.hr
 


SAVJETI ZA SIGURNO KORIŠTENJE INTERNETA

Svaki korisnik Interneta treba biti svjestan nekih čimbenika prilikom korištenja Interneta u svakoj prilici.

- Nisu svi dobronamjerni korisnici iako imaju pristup na Internet

- Na Internetu lako je sakriti pravi identitet i tako primjerice lažno se predstaviti

- Svi sadržaji na Internetu ne moraju biti točni, a stavovi i mišljenja društveno prihvatljiva

- Ne postoji više kontrola Interneta, pa su korisnici prepušteni zdravom razumu i iskustvu.

Zato u korištenju Interneta:

-imajte povjerenje u roditelje i svoje učitelje i stručne suradnike.

 

 

 

 

 

STOP NASILJU MEĐU DJECOM 

Svijest i stavove prema nasilju nad djecom potrebno je naglašavati među mladima ali i odraslima. Zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja najvažnija je tema za dobrobit djece u Hrvatskoj. Kampanja protiv vršnjačkog zlostavljanja u kojoj se većina aktivnosti provodi u školama provodi se diljem Hrvatske. Građani su procjenili da je zaštita od zlostavljanja važna tema i da su prema istraživanju UNICEF-a spremni između ostalog darivati sredstva u humanitarnim aktivnostima za zlostavljanu djecu.Naša škola je tako uključena u humanitarnu akciju za pomoć djeci s teškoćama u razvoju, te u njoj mogu sudjelovati učenici,učitelji i roditelji.Na taj način pokazujemo solidarnost,humanost i ljubav prema svakom djetetu.

Ali, danas zlostavljanje je sve češća pojava, koja je u svijetu  uzela maha u posljednjih dvadeset godina.Jedno od specifičnih oblika zlostavljanja u Hrvatskoj je VRŠNJAČKO ZLOSTAVLJANJE.Kako bismo prevenirali zlostavljanje trebamo reagirati na svaku pojavu nasilja u školi.To zaista i radimo.

Želimo da naša škola postane mirno i sigurno mjesto za sve naše učenike. Ali ako to ponekada i ne uspijemo uvijek spremno pokazujemo  dobru volju, razumijevanje i toleranciju za naše učenike. 

 

 

DJEČJA PRAVA

Dječja prva aktualna su tema već dugi niz godina u našoj školi.Odgoj i obrazovanje za dječja prava provodi se u skladu sa Školskim kurikulumom,a naša djeca lijepo surađuju, uče i vježbaju.Novijim pristupima u nastavi lako i brzo postižu dobre rezultate u ovom području rada.

 

MULTIMODALNO POUČAVANJE 

 

Kvalitetne škole potiču razvoj inovativnih sadržaja na području planiranja rada.Uspostavljajući dobar i kvalitetan odnos sa učenicima  unaprjeđuje se kvalitetan odgojno-obrazovni proces.Učenje i poučavanje kroz povijest zanimalo je podjednako i pedagoge, ali i učitelje.Suvremena pedagogija sve više potiče različite inovativne pristupe u učenju pa se između ostalog promiče ideja multimodalnog poučavanja.Svi učitelji kao i stručni suradnici pedagozi mogu individualno ili grupno poučavati na način da učenici aktivno uče, vježbaju, zapažaju, gledaju,slušaju ili dodiruju.Multimodalnost sadrži izmjenu različitih aktivnosti s ciljem aktivacije što većeg broja osjetila učenika te prilagodbe nastavnih aktivnosti pojedinim teškoćama kao što su različiti poremečaji u učenju ili ponašanju naših učenika.

Suvremeno obrazovanje ističe važnost prepoznavanja potencijala učenika,njihove karakteristike kao i njihove različitosti.Stoga  stvaramo uvjete za učenje i poučavanje u kojem će se poticati individualnost i posebnost svakog djeteta kao i poticati poučavanje koje je u skladu sa potrebama učenika.

Multimodalnost pruža različite mogućnosti prilkom učenja i olakšava put u učenju svim učenicima.

 

KAKO S DJECOM I MLADIMA RAZGOVARATI O  RATU 

 

Forum za slobodu odgoja izdao je kratku brošuru namjenjenu odraslima-roditeljima i učiteljima sa smjernicama za potporu i podršku djeci i mladima u ovim teškim vremenima.

Pogledajmao!

 

SAVJETODAVNI RAD SA UČENICIMA I RODITELJIMA 

Suvremeni pogled na roditeljstvo naglašava potrebu da roditelji uvijek  mogu prepoznati nove i izazovne situacije u odgoju njihove djece. Stoga u našoj školi uvijek nastojimo osigurati podršku svim roditeljima. Najčešći problemi sa kojim se oni često suočavaju su: poteškoće u odgoju, vršnjačko nasilje i zlostavljanje, školski neuspjeh,eksternalizirani problemi ( prkos, agresivno ponašanje, lijenost, neposluh ili izbjegavanje školskih obveza).

Zato u radu sa našim roditeljima najčešće radimo na uspostavljanju dobre i pozitivne komunikacije kako u školi tako i unutar obitelji.  Naglašavamo potrebu prihvaćanja nekih novih pravila ponašanja (uvažavanja, tolerancije, komunikacije i sl.) ili razvijanja dobrih navika koje se najčešće u ranom školskom uzrastu ne stiču naredbom već dosljednim pravilima, npr. vježbom i bez prisle.

Ciljevi u odgoju i obrazovanju su obostrani, zato sada pružamo pomoć djeci sa problemima u ponašanju kao i djeci sa TUR-u. Uvijek i svima pružamo podršku u odrastanju, zdravlju i učenju bilo individualno ili skupno. Ovakvim načinom potičemo dobro i pozitivno ozračje naše škole, jer samo suradnjom ostvarujemo prave vrijednosti u odgoju.

Naša djeca surađuju, a mi stvaramo ozračje u kojem učenici samostalno kroz vježbu mogu izreći koliko im je važna igra ili odmor. Vježbom i likovnim izražavanjem potičemo ih na obilježavanje blagdana Uskrsa na našim školskim zidovima.

Pogledajmo!  

 

 

U  RADU ŠKOLSKOG PEDAGOGA POTIČEMO UČENIKE NA PRIJATELJSTVO SA ŽIVOTINJAMA

 

Naši učenici na izvanučioničkoj nastavi u prirodnom okruženju uče o prirodi i društvu i na taj način osim u redovnoj nastavi ostvaruju priliku da svoja znanja i vještine  primjenjuju u svakodnevnom životu. Potičemo ih na brigu o prirodi..Zato odlaze u vrtove ili farme te stiču nova znanja. Ali u uredu pedagoginje uz razgovor i vježbu govorenja ili crtanja uče koja je životinja u svijetu prirode najbolja ili koja je najgrabežljivija, a koja je najopasnija. Na taj način potičem učenika na human i suosjećajan odnos prema domaćim ali i divljim životinjama. Koliko uspješno shvaćaju brigu za životinje to nam pokazuju svojim lijepim crtežima. Zato u našoj školi potičemo ih na brigu i ljubav prema svim živim bićima.

Danas u svijetu na stotine tisuća pasa i mačaka ostaju na ulici.Većina njih završi pod kotačima automobila, zatučena u nekom grmu ili ulici, a vrlo mali broj pasa ili mačaka pronađe svoj novi dom.

Što djeca o svemu tome znaju i što nam poručuju pogledajmo njihove radove!


Važne poveznice

Poštovani roditelji, u privitku se nalazi raspored testiranja u sklopu utvrđivanja psihofizičke zrelosti za upis u prvi razred.

Kako do e-potvrde?

Kako do e-potvrde od škole?

U ovom videozapisu prikazan je postupak dobivanja e-potvrde o statusu učenika koju učenici i roditelji mogu dobiti digitalnim putem kako bi ostvarili određena prava.

POVEZNICA

UPUTE
Odluka

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

Obavijest za roditelje: 

Roditelji čija djeca imaju rješenje o primjerenom obliku školovanja imaju pravo na uvid u Individualizirane kurikulume što možete ostvariti na informativnom razgovoru kod učitelja ili stručne službe. Molimo roditelje da se prethodno najave razredniku, učitelju ili stručnom suradniku.

Priloženi dokumenti:
2021 22 .png

Upute

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Udžbenici 2021./2022.

Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023.

U prilogu "DOM" nalazi se tablica s popisom dodatnih obrazovnih materijala (likovne mape i kutije s priborom za Prirodu, Biologiju, Fiziku i Tehničku kulturu), koje roditelji trebaju nabaviti do početka školske godine 2022./2023.

Korisne brošure

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID - 

projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Korisni dokumenti
Vremenska prognoza

Meteorološka stanica OŠ Šime Budinića 

Pljusak.hr

UPUTE

Priručnik za učenike za korištenje Teamsa i Office 365.

Priloženi dokumenti:
Microsoft-Teams-Ucenici.pdf

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Priloženi dokumenti:
Zakon o odgoju i obrazovanju.pdf

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 1150518
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju