preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

 > Nastava  > Predmeti  > Biologija
Pohvaljeni i nagrađeni učenici na Državnoj smotri Biosigurnost i biozaštita u Saboru

Učenice 8.d razreda naše škole Kira Mašina, Hana Čulin i Ana Klišmanić i njihova mentorica Anita Mustać, prof. biologije  pozvane su na svečano primanje u Sabor zajedno s ostalim pohvaljenim i nagrađenim učenicima na Državnoj smotri  Biosigurnost i biozaštita 2022. Učenike i mentore dočekali su  saborski zastupnici, ravnateljica AZOO te svi voditelji projekta Biosigurnost i biozaštita. Sve aktivnosti prijema vodila je dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Sudionike je pozdravila dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica AZOO, prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, dr. sc. Ljiljana Žmak, voditeljica Nacionalnog laboratorija za tuberkulozu; Hrvatski zavod za javno zdravstvo; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i mr. sc. Maja Kassa, nacionalni koordinator projekta Biosigurnost i biozaštita.

Ovaj posjet Saboru ostat će učenicima i mentorima u sjećanju kao zanimljivo i nezaboravno druženje.

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof.


Učenički projekt Ima li mikroplastike u našem moru

Učenici naše škole David Pejdo, Šimun Kapljić i Tin Rogić predstavili su školski projekt Ima li mikroplastike u našem moru na Državnom natjecanju i smotri GLOBE održanom od 10. do 12. svibnja 2022. Mentorice učenika su Anita Mustać, prof. biologije i Zrinka Klarin, prof. geografije. Projekt je izrađen u suradnji s učenicima OŠ Valentin Klarin Preko i mentoricom Jasminkom Dubravicom, prof. biologije.

Nadamo se da ćemo i u novim projektima surađivati s učenicima i mentorima drugih škola.

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Mikroplastika u vodi - predstavljanje projekta na državnoj razini

Učenici su tijekom školske godine 2021./2022. sudjelovali u e-Twinning projektu Mikroplastika u vodi i Microplastics Monitoring Campaign 2022. tijekom nastave Prirode i Biologije i ekološke grupe.

Mentorice Anita Mustać, prof. biologije i Zrinka Klarin, prof. geografije dana 18. svibnja 2022. predstavile su projekt Mikroplastika u vodi na državnoj razini ostalim sudionicima projekta.

Učenici David Pejdo i Ema Pelicarić predstavili su svoje sudjelovanje u projektu dana 27. svibnja 2022. na državnoj razini. Opisali su svoje aktivnosti i korištene materijale i metode održanom prezentacijom pod nazivom Mikroplastika u zadarskoj uvali Jazine.

Tekst i fotografija: Anita Mustać, prof. biologije


Državna smotra Biosigurnost i biozaštita 2022.

Učenice 8.d razreda naše škole Kira Mašina, Hana Čulin i Ana Klišmanić i njihova mentorica Anita Mustać, prof. biologije  sudjelovale su na Državnoj smotri  Biosigurnost i biozaštita u Osijeku 11. i 12. svibnja 2022. u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Učenice su predstavile svoj projekt za 2021./2022. godinu Najzaraznije bolesti na svijetu s posebnom pohvalom  Državnog povjerenstva.

Učenice su na Međužupanijskoj smotri regije Jug održanoj 15. ožujka 2022. ostvarile 3. mjesto

Ponosni smo na uspjeh naših učenica.

Tekst i fotografija: Anita Mustać, prof. biologije


Festival znanosti 2022. u nastavi Biologije i Prirode

Festival znanosti održava se od 2. do 7. svibnja 2022. godine na različitim lokacijama Zadarske županije. Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je "Život". U nastavi Prirode i Biologije održane su predavanja i radonice:

 • "Život vidljiv mikroskopom" - 6.5.2022. u 4.a razredu, voditeljice Anita Mustać, prof. biologije i Ivanka Biskup, dipl. uč. razredne nastave
 • "Najveće zarazne bolesti na svijetu" - 6.5.2022. u 7.f razredu, voditeljica Anita Mustać, prof. biologije
 • "Vrući asfalt" - 6.5.2022.  voditeljice Anita Mustać, prof. biologije i Zrinka Klarin, prof. geografije
 • "DNA molekula životat" - 6.5.2022., voditeljica Anita Mustać, prof. biologije

Radovi učenika s nastave Prirode i Biologije izloženi su na javnim izložbama:

 • "Bogatstvo i raznolikost života"  2. - 7.5.2022. u Gradskoj knjižnici Zadar - ogranak Bili brig, voditeljica Anita Mustać, prof. biologije i Silvana Rados, prof. hrvatskog jezika
 • "Život u moru" - 2. - 7.5.2022.u OŠ Šime Budinića Zadar, voditeljica Anita Mustać, prof. biologije

Učenici su zainteresirano sudjelovali u radionicama, izvodili su pokuse i praktične radove. Veselimo se novoj temi za Festival znanosti sljedeće godine.

 

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Dan planeta Zemlje 2022.

Učenici su obilježili Dan planeta Zemlje 22. travnja sadnjom stabla japanskog javora u školskom dvorištu. Obilježavanje Dana planeta Zemlje je redovna ekološka aktivnost učenika naše škole, a ove godine je ta aktivnost uključena u aktivnosti učenika u eTwinning projektu "Priroda kroz eko datume".

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Noć biologije 2022.

Dana 8. travnja 2022. održana je "Noć biologije" u sklopu manifestacije "Dan i noć na PMF-u" sa zajedničkom temom Metastabilnost. Program se mogao pratiti i u živo i online. Učenici su obilježili Noć biologije predavanjem i radionicom na temu mikroplastike u vodi, a radovi učenika su izloženi na učeničkoj izložbi.

Više o događaju možete saznati na https://daninoc.pmf.unizg.hr/ i https://nocbiologije.biol.pmf.unizg.hr/.

Tekst i fotografije:

Anita Mustać, prof. biologije

Priloženi dokumenti:
Noc-biologije-program.pdf


eTwinning projekt Obilježavanjem značajnih datuma saznajmo o zdravlju i čuvajmo ga

Tijekom šk. god. 2021./2022. učenici 6.d,e, 7.d,e,f i 8.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projekt „Obilježavanjem značajnih datuma saznajmo o zdravlju i čuvajmo zdravlje" tijekom nastave Prirode i Biologije.

Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti istražuju što sve utječe na naše zdravlje i pravilne životne i prehrambene navike. Pravilnim životnim navikama i ponašanjem doprinose očuvanju svog i tuđeg zdravlje.

Učenici nakon istraživanja  izrađuju plakate, crteže, prezentacije i međusobno predstavljaju svoj rad. Sudjelovanjem u projektu sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s učenicima iz različitih škola.

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


eTwinning projekti Mikroplastika u vodi i Biram zdravlje

Tijekom šk. god. 2021./2022. učenici 6.d,e, 7.d,e,f i 8.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projekte „Mikroplastika u vodi" i  "Biram zdravlje" tijekom nastave Prirode i Biologije.

Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti istražuju što sve utječe na prirodu oko nas, naše zdravlje i pravilne životne i prehrambene navike. Pravilnim životnim navikama doprinose očuvanju svog zdravlje te čistoći tla, vode i zraka.

Učenici nakon istraživanja  izrađuju plakate, crteže, prezentacije i međusobno predstavljaju svoj rad. Sudjelovanjem u projektu sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s učenicima iz različitih škola.

Tekst i fotografija: Anita Mustać, prof. biologije


Učenici 8. d razreda na 13. Festivalu prava djece

Na 13. Festivalu prava djece sudjelovali su učenici 8.d razreda zajedno sa svojom razrednicom Anitom Mustać, prof. biologije. Ovogodišnji Festival trajao je tijekom listopada i studenog 2021. te je bio bogat brojnim aktivnostima, iako se održavao online.

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirao je Festival u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a s ciljem proslave dječjih prava, promocije dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva mladih. Također, vrijednost Festivala je u njegovoj inkluzivnosti jer su svi sadržaji prilagođeni djeci s oštećenjem vida i sluha.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


eTwinning projekti Priroda kroz eko datume, Čarobni svijet kućnih ljubimaca

Tijekom šk. god. 2021./2022. učenici 6.d,e, 7.d,e,f i 8.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projekte „Priroda kroz eko datume", "Čarobni svijet kućnih ljubimaca" i "Obilježavanjem značajnih datuma saznajmo o zdravlju i čuvajmo zdravlje" tijekom nastave Prirode i Biologije.

Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti istražuju što sve utječe na život, prirodu oko nas, naše zdravlje i pravilne životne navike.

Učenici nakon istraživanja  izrađuju plakate, crteže, prezentacije i međusobno predstavljaju svoj rad. Sudjelovanjem u projektu sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s učenicima iz različitih škola.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Učenici 8.d i 7.d razreda sudjeluju u obrazovnom istraživanju HRZZ i PMF-a

Projekt „Učenje biologije u epidemiološki prilagođenom istraživačkom okruženju“ je obrazovno istraživanje i interaktivni model temeljen na suvremenim nastavnim strategijama (ASIO model poučavanja - Aktivnosti Simuliranog Istraživačkog Otkrivanja u biologiji; akronim Asio otus – mala ušara).  Financiran je od Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), odobreno je od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a realizira se uz pomoć Katedre za metodiku biologije Biološkog odsjeka Prirododslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

U sklopu projekta pripremljena je platforma za učenje biologije (BUBO - Baza Učenja Biologije uz Online podršku; akronim od lat. Bubo bubo – sova ušara) koja  sadržava  edukativne materijale dizajnirane prema ASIO modelu.

Učenici 7.d i 8.d razreda uključeni su u projekt tijekom školske godine 2021./2022.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Danima baštine i turizma za mlade - 14. nacionalna smotra turističke kulture

Učenici naše škole,  Ema Pelicarić (7.f), Nora Stipanov (8.e) i Adrian Grmoja (8.e) sa svojim mentoricama Anitom Mutać prof. biologije i Zrinkom Klarin, prof. geografije sudjelovali su na Danima baštine i turizma za mlade, 14. nacionalnoj smotri turističke kulture u Splitu, 24. studenog 2021. godine  na temu " Kako su jeli naši stari" i predstavili svoj projekt " Zadarski pjat iz prošlosti za budućnost". 

 

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Projekt Biosigurnost i biozaštita

I ove školske godine (2021./2022.)  učenici naše škole uključeni su u projekt Biosigurnost i biozaštita.

Zbog izbijanja pandemije SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika i učitelja o ovome problemu. Projekt je namijenjen učenicima predmetne nastave osnovne škole i učenicima trogodišnje i četverogodišnje srednje škole. Na kraju nastavne godine predviđeno je i natjecanje učenika u stečenom znanju i vještinama. Projekt je osmišljen na način da bi mogao funkcionirati i u nastavi na daljinu. Ciljevi ovog projekta su: učenje o opasnim uzročnicima bolesti i zaštiti od njih, oblikovanje načina razmišljanja i ponašanja  učenika kao odgovornih članova društva kada je u pitanju njihovo zdravlje i zdravlje drugih. Među očekivanim rezultatima su i razvijanje suradničkog odnosa između učenika i učitelja te razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina. Tijekom ovog projekta planirane su mnoge aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici naše škole. Neke od njih su učenje putem video-materijala, istraživačka nastava i praktični rad.

Nositelj projekta je Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, a voditeljica projekta je prof. dr. sc. Alemka Markotić.

Učenici 8.d razreda sudjeluju u projektu Biosigurnost i biozaštita tijekom izvannastavne aktivnosti i redovne nastave biologije.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


„Tajni morski svijet“ – javna izložba radova učenika OŠ Šime Budinića

Voditeljice i mentorice javne izložbe su Anita Mustać, prof. biologije i Silvana Rados, prof. hrvatskog jezika.

Izložba se sastoji od učeničkih radova: plakata i literarnih radova na temu biljnog i životinjskog svijeta u morskim dubinama s posebnim osvrtom na vrste koje žive u Jadranu. Odabirom teme kod učenika želimo potaknuti razvoj ekološke svijesti o potrebi zaštite Jadranskog mora kroz literarni i likovni izričaj.

Mjesto i vrijeme održavanja javne izložbe je Gradska knjižnica Zadar ogranak "Bili brig" - od 10. do 21. siječnja 2022.

  

  

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


eTwinning projekti Svijet pod mikroskopom i Bitna je prevencija

       

Tijekom šk. god. 2021./2022. učenici 6.d,e, 7.d,e,f i 8.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projekte „Svijet pod mikroskopom" i "Bitna je prevencija" tijekom nastave Prirode i Biologije.

Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti istražuju što sve utječe na naše zdravlje i pravilne životne navike s ciljem očuvanja zdravlja.

Također, tijekom nastave prirode i biologije učenici izrađuju modele stanica, organa, organizama, izrađuju mikroskopske preparate te ih mikroskopiraju s ciljem boljeg razumijevanja anatomskih struktura.

Učenici nakon istraživanja  izrađuju plakate, crteže, prezentacije i međusobno predstavljaju svoj rad. Sudjelovanjem u projektu sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s učenicima iz različitih škola.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


 

Učenici 6.e razreda, ekolozi i SEMEP-ovci zajedno s prof. biologije Anitom Mustać sudjelovali su u EU projektu Udruge BIOM „Gradski prozori u prirodu“. Projektu je cilj istražiti urbanu bioraznolikost te povezati ljude i prirodu kroz razne edukativne programe. Projektom se istražuju različiti ekosustavi te se promiče istraživanje i zaštita različitih vrsta. Dana 14. prosinca 2021. održana je online radionica na temu „Invazivne vrste“. Učenici su saznali za mnoge invazivne vrste u Republici Hrvatskoj (Caulerpa taxifolia, grozdasta kaulerpa, pajasen, ambrozija, mungos, američki plavi rak…). Invazivne vrste su vrste koje su djelovanjem čovjeka, namjerno ili slučajno, unesene u područja u kojima prirodno ne obitavaju. Svojim brzim rastom, razmnožavanjem i širenjem negativno utječu na bioraznolikost ekosustava, gospodarstvo pa čak i zdravlje ljudi. Tijekom radionice svi sudionici su sudjelovali u edukativnoj igri, a nakon radionice su pripremili radove koje će se izložiti na javnoj izložbi.


Zasadi stablo, ne budi panj!

I ove godine učenici naše škole sudjelovali su u nacionalnoj kampanji kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj pod nazivom "Zasadi stablo ne budi panj" koja se uvijek organizira tijekom mjeseca studenog. Mladi biolozi, geografi, učenici iz SEMEP i Globe grupe s učiteljicama Anitom Mustać, prof. biologije i Zrinkom Klarin, prof. geografije zasadili su stablo magnolije u školskom dvorištu. Učenici su istražili i pripremili materijale o magnoliji te su nacrtali njen prekrasan cvijet. A sve su izložili na panou u školskom holu. Nadamo se da će cvijetovi magnolije vrlo brzo ukrašavati naš školski vrt.


Dodjela priznanja na Državnoj smotri Biosigurnost i biozaštita

Tijekom školske godine 2020./2021. učenici 8.e razreda sudjelovali su u pilot projektu Biosigurnost i biozaštita čiji je nositelj Klinika za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“, a voditeljica projekta je dr. Alemka Markotić. Učenici su sudjelovali u edukaciji i izradi različitih sadržaja tijekom satova razrednika i nastave biologije.

Učenici Petra Marušić, Ivona Rukavina, Nela Josipović, Stipe Kasun i Bartol Cuković i mentorica Anita Mustać, prof. biologije nagrađeni su na Državnoj smotri, a dodjela priznanja održana je 29. lipnja 2021. u HNK Zagreb uz direktni prijenos Hrvatske radiotelevizije.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


eTwinning projekti Zaštitimo naš planet Zemlju i Izrada i uporaba modela u nastavi

            

Tijekom šk. god. 2020./2021. učenici 6.d,e,f i 7.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projekte „Zaštitimo naš planet Zemlju" i "Izrada i uporaba modela u nastavi" tijekom nastave Prirode i Biologije.

Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti istražuju što sve utječe na naš planet, kako ga zaštititi te što činiti kako bismo unaprijedili život na njemu bez onečišćenja okoliša i bez uništavanja biološke raznolikosti.

Također, tijekom nastave prirode i biologije učenici izrađuju modele stanica, organa, organizama, dijelova tijela, dijelove staništa i slično od različitog materijala. Izrađeni modeli služe u boljem shvaćanju prirode i živih bića, a posebice u boljem razumijevanju anatomskih struktura.

Učenici nakon istraživanja  izrađuju plakate, crteže, prezentacije i međusobno predstavljaju svoj rad. Sudjelovanjem u projektu sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s učenicima iz različitih škola.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


BIOLOGIJA - Primjeri dobre prakse u šk. godini 2020./2021.

Festival znanosti u nastavi Prirode i Biologije

Festival znanosti održava se od 10. do 15. svibnja 2021. godine na različitim lokacijama Zadarske županije. Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je "Kultura znanosti". U nastavi Prirode i Biologije održane su radonice:

 • "Voda može svašta" - 10.5.2021. u 3.a razredu, voditeljice Anita Mustać, prof. biologije i Ivanka Biskup, dipl. uč. razredne nastave
 • "Reciklirajmo i štitimo okoliš" - 10.5.2021. u 6.f razredu, voditeljica Anita Mustać, prof. biologije
 • "Globe kroz svjetlo kulture - Pametno s vodom" - 11.5.2021. u 1.d razredu, voditeljice Anita Mustać, prof. biologije i Zrinka Klarin, prof. geografije
 • "Bapske priče vs znanost" - 12.5.2021., voditeljica Biljana Agić, prof. biologije

Radovi učenika s nastave Prirode i Biologije izloženi su na javnim izložbama:

 • "Beskraj svemira" - 10. - 15.5.2021. u Gradskoj knjižnici Zadar - ogranak Bili brig, voditeljica Anita Mustać, prof. biologije i Silvana Rados, prof. hrvatskog jezika
 • "Bioraznolikost NP Krka" - 10. - 15.5.2021.u OŠ Šime Budinića Zadar, voditeljica Anita Mustać, prof. biologije

U Gradskoj knjižnici Zadar obilježen je Festival Znanosti 12.5.2021. radionicom "Mehanička ruka" koju je vodila Anita Mustać, prof. biologije.

Učenici su zainteresirano sudjelovali u radionicama, izvodili su pokuse i praktične radove. Veselimo se novoj temi za Festival znanosti sljedeće godine.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


eTwinning projekt Be a responsible citizen - fight against COVID-19 II

Tijekom šk. god. 2020./2021. učenici 6.d,e,f i 7.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projekt „Be a responsible citizen - fight against COVID-19 II" tijekom nastave Prirode i Biologije. Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti istražuju bolest uzrokovanu virusom SARS-COV-2 te promoviraju odgovorno ponašanje tijekom pandemije i pravilne načine zaštite. Učenici nakon istraživanja  izrađuju plakate, crteže, prezentacije i međusobno predstavljaju svoj rad. Sudjelovanjem u projektu sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s različitim školama.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


eTwinning projekti Najbiljke i životinje Hrvatske, Prikazani organizmi na novcu

  

Tijekom šk. god. 2020./2021. učenici 6.d,e,f i 7.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projekte „Najbiljke i životinje Hrvatske“ i "Prikazani organizmi na novcu" tijekom nastave Prirode i Biologije. Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti istražuju i fotografiraju različite biljke i životinje s posebnim osvrtom na biljke i životinje našeg zavičaja. Također istražuju biljne i životinjske organizme koji su prikazani na našim novčanicama. Učenici nakon istraživanja u prirodnom staništu opisuju biljke i životinje, izrađuju plakate, crteže, prezentacije i međusobno predstavljaju svoj rad. Sudjelovanjem u projektu sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s različitim školama.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Sudjelovanje učenika u eTwinning projektima

Tijekom šk. god. 2020./2021. učenici 6.d,e,f i 7.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projektima „Putevima baka i djedova - kulturna baština" i "Hrana kao znak kulturne pripadnosti i identiteta" tijekom nastave Prirode i Biologije. Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti istražuju svoje kulturno naslijeđe, analiziraju njezino značenje i važnost te proučavaju različite načine kako se prenosi s generacije u generaciju. Predstavljaju i objašnjavaju što su istražili te razmjenjuju rezultate sa svojim partnerima, ostalim sudionicima projekta. Na taj način učenici postaju svjesni svoje vlastite i europske kulturne baštine, uče kako je cijeniti i brinuti se za nju.

Kako bi preživjeli, ljudi moraju zadovoljiti potrebu za hranom, ali način na koji se ta potreba zadovoljava uvelike nas i razlikuje. Iz prehrane možemo saznati povijest nekog naroda i povijesne promjene, migracije, utjecaje religija i kulturu određenog naroda. Stoga je tradicijska prehrana tema mnogih istraživanja. Sudjelovanjem u projektima sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s različitim školama.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


eTwinning projekt "Što sve možemo učiniti sa sjemenkama i plodovima?"

Tijekom šk. god. 2020./2021. učenici 6.d,e,f i 7.d,e razreda s profesoricom biologije Anitom Mustać uključeni su u eTwinning  projekt „Što sve možemo učiniti sa sjemenkama i plodovima?“ tijekom nastave Prirode i Biologije. Učenici na redovnoj i dodatnoj nastavi te izvannastavnoj aktivnosti prikupljaju i fotografiraju različite sjemenke i plodove, izrađuju različite radove od njih, pripremaju recepte različitih jela i predstavljaju svoj rad. Sudjelovanjem u projektu sudionici razmjenjuju ideje, iskustava i primjere dobre prakse, razvijaju socijalne vještine i surađuju s različitim školama.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Sudjelovanje učenika u kreativnom projektu Školske knjige

Nikolina Trninić, učenica 6.e razreda, sudjelovala je u kreativnom projektu Školske knjige "Otkrij tajnu za budućnost sjajnu" u temi "Štiti vodu za globalnu slobodu". Projekt potiče kreativnost, maštovitost i ekološku svijest te mogućnost konkretnog doprinosa očuvanju prirodnih životnih uvjeta. Učenica je istraživačkim pristupom i uz pomoć dostupnog materijala izradila mehanički ekomodel vodenice te istaknula važnost poticanja razvoja obnovljivih izvora energije koji štite prirodu. Postavljanjem istraživačkog pitanja: "Može li se iskoristiti mehanička energija dobivena gibanjem vode za obavljanje korisnog rada?" i izradom ekomodela potvrđena je mogućnost iskoristivosti energije vode bez onečišćenja vode i okoliša.
Mentorica učenice je Anita Mustać, prof. biologije.

    

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


„Prirodna baština Hrvatske“ – javna izložba radova učenika OŠ Šime Budinića Zadar

Voditeljice i mentorice javne izložbe su Anita Mustać, prof. biologije i Silvana Rados, prof. hrvatskog jezika.

Izložba se sastoji od učeničkih radova: plakata i literarnih radova na temu biljaka, životinja i znamenitosti nacionalnih parkova Hrvatske. Odabirom teme kod učenika želimo potaknuti razvoj ekološke svijesti o potrebi zaštite prirodnih ljepota Hrvatske kroz literarni i likovni izričaj. Mjesto i vrijeme održavanja javne izložbe je Gradska knjižnica Zadar ogranak "Aleksandar Stipčević" - Arbanasi od 21. prosinca 2020. do 8. siječnja 2021.

     

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Ekološko-obrazovni natječaj „Od starog novo za dar od srca“

Učenice 6. razreda: Marijeta Anzulović i Cvita Ivčić (6.e), Katja Brala i Marija Uhoda (6.f) i mentorica Anita Mustać, prof. biologije, sudjelovale su u ekološko-obrazovnom nagradnom natječaju na državnoj razini za djecu i mlade svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Ekološko-obrazovni natječaj pokrenuo je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod nazivom „Od starog novo za dar od srca“, a cilj mu je približiti djeci i mladima pravilan način gospodarenja otpadom i potaknuti im promjenu svijesti o vrijednosti stvari koje više ne koriste. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potiče dječju kreativnost da na zabavan i zanimljiv način otkriju vrijednosti starih i odbačenih stvari, višekratno ih koriste i tako utječu na smanjenje otpada.

     

Tekst i fotografija: Anita Mustać, prof. biologije


Mediteranski dan obale - 25.rujna 2020.

Učenici 6.d, 6.e i 6.f razreda i Anita Mustać, prof. biologije sudjelovali su u projektu Obala kakvu želim. Projektom je obilježen Međunarodni dan obale 25. rujna 2020. sudjelovanjem u online radionici na temu zaštite ugroženih vrsta periske i glavate želve. Učenici su sudjelovali u izradi priče, crtali su zaštićene životinje u raznim likovnim tehnikama, kako bi upozorili na njihovo ugrožavanje.               

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


BIOLOGIJA - Primjeri dobre prakse u šk. god. 2019./2020.

vijesti

Dan biološke raznolikosti

Međunarodni dan biološke raznolikosti su 1993. godine proglasili Ujedinjeni narodi, godinu dana nakon usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti. Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Učenici 6.d i 6.e razreda obilježili su ovaj dan svojim fotografijama raznolikih biljnih i životinjskih vrsta.

      

      

       

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Dan planeta Zemlja

Dan planeta Zemlje ( Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Od 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Iako se nastava održavala po modelu nastave na daljinu zbog pandemije Covid-19, učenici su tijekom nastave prirode i biologije obilježili Dan našeg planeta.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Učenici 4.d razreda u učionici biologije

Dana 13. ožujka 2020. učenici 4.d razreda zajedno sa svojom učiteljicom Jadrankom Dunatov sudjelovali su na radionici iz biologije koju je vodila Anita Mustać, prof. biologije. Tema radionice je "Ljudski organizam je savršeni mehanizam". Učenike su dočekali stolovi puni modela ljudskih organa, kostur čovjeka, interaktivna aplikacija anatomskog atlasa... Uz puno praktičnih radova i uz zanimljiv način ponavljanja građe i uloge organa u ljudskom tijelu radionica je završila uz učenička pitanja kada će opet posjetiti učionicu biologije.

   

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Udruga BIOM i učenici 6.d i 6. e razreda na radionici „Ribari Sredozemlja“

Dana 25. veljače 2020. SEMEP-ovci i mladi biolozi s prof. biologije Anitom Mustać, ugostili su Antu Kodžomana, stručnog suradnika za zaštitu prirode Udruge BIOM.  U sklopu EU projekta LIFE ArtinaMreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu bavi se problemima u očuvanju morskih ptica na području srednjeg Jadrana s naglaskom na tri vrste: sredozemni galeb (Larus audouinii), kaukal (Calonectris diomedea) i gregula (Puffinus yelkouan) koje se ubrajaju među najugroženije skupine ptica. Razlog tome je uništavanje staništa za gniježđenje, strane invazivne kopnene vrste i onečišćenje mora.

Učenici su zainteresirano pratili predavanje o ugroženim i endemskim pticama, a tijekom radionice su izradili njihove trodimenzionalne modele koje su izložili na javnoj izložbi učeničkih radova na temu zaštite ptica.

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Udruga BIOM i učenici 6.d i 6. e razreda na radionici "Vodomar – mali tirkizni ribar"

Dana 5. prosinca 2019. SEMEP-ovci i mladi biolozi s prof. biologije Anitom Mustać ugostili su Antu Kodžomana, stručnog suradnika za zaštitu prirode Udruge BIOM. U sklopu EU projekta LIFE  ABC (Against Bird Crime) koji promovira zaštitu ptica od krivolova, održana je radionica na temu „Vodomar  – mali tirkizni ribar“. Učionica biologije bila je pretijesna za zainteresirane učenike koji su željeli sudjelovati na radionici. Svi sudionici radionice samostalno su izradili modele vodomara koje su izložili na javnoj izložbi učeničkih radova na temu zaštite životinja.

  

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Načini, postupci i elementi vrednovanja

BORANKA u OŠ Šime Budinića

ZAZELENIMO POŽARIŠTA DALMACIJE

Boranka - najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije

SEMEP-ovci, Globe-ovci i mladi izviđači danas su bili domaćini predavačima iz MUP-a RH - Ravnateljstva civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih šuma, Saveza izviđača Hrvatske i Vatrogasne postrojbe. Pored učenika, sudionici održanih predavanja bile su i prof. biologije Anita Mustać, Biljana Agić, Irina Kozličić Juraga, prof. geografije Zrinka Klarin i uč. razredne nastave Lipa Gulan.

Učionica biologije je bila puna zainteresiranih učenika za podučavanje o važnosti šuma 🌳🌲🌲🌳 i klimatskim promjenama. U velikim požarima, koji sve češće haraju hrvatskom obalom i priobaljem, stradavaju velike površine šuma. Vatrene stihije iza sebe ostavljaju pustoš s katastrofalnim prirodnim posljedicama. Akcijom Boranka učenici i volonteri pošumljavaju opožarena područja Dalmacije. Pošumljavanje u Zadru organizira se 23. i 24. studenog na području Kožina.

Naši učenici su akciju započeli sadnjom sadnica u vrtu škole, a nastavit će je ovog vikenda.

Vidimo se u Kožinu!

🌲🌲🌲🌳🌲🌳🌳🌳

 

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Ekolozi naše škole opet državni prvaci!

Ekološka grupa naše škole u sastavu: Petra Višić 8.d, Luka Rušev 7.e, Petra Marušić 6.e i Nina Bukulin 5.d s mentoricom Anitom Mustać, prof. biologije, sudjelovala je na državnom Ekološkom kvizu Lijepa Naša koji se održao od 15. do 17. ožujka 2019. godine u Zagrebu. Naši učenici su se vratili u Zadar s osvojenim 1. mjestom. Na kvizu je sudjelovalo 60 osnovnih i srednjih škola, od kojih je 47 Ekoškola te 9 hrvatskih škola iz BiH i 4 hrvatske škole iz Vojvodine. Pobjedničke ekipe u kategoriji osnovnih i srednjih škola nagrađene su trodnevnom terenskom nastavom u Nacionalnom parku Risnjak, a svaki  član ekipe dobio je godišnju pretplatu na časopis „Meridijani“.

     

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava učenika 7.d i 7.e razreda

Učenici 7.d i 7.e razreda sudjelovali su na terenskoj nastavi iz biologije, geografije i GLOBE u pratnji učiteljica Anite Mustać, Zrinke Klarin i Marijane Dellavie. Terenska nastava realizirala se 10. studenog 2018. godine.

Posjetili su Tehnički muzej, Prirodoslovni muzej i Zagrebačku katedralu.

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Naši ekolozi državni prvaci!

Ekološka grupa naše škole sudjelovala je na državnom eko-kvizu "Lijepa naša" koje se održavalo od 4. do 6. svibnja 2018. u Zagrebu. Na natjecanju su sudjelovale četveročlane ekipe iz 53 osnovne i srednje škole iz Hrvatske i iz hrvatskih škola iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Našu školu su predstavljali učenici Magdalena Ikić (8.d), Petra Višić (7.d), Luka Rušev (6.e) i Bartol Cuković (5.e) i njihova mentorica Anita Mustać, prof. biologije.

Ovo je već 6. put da su naši ekolozi državni prvaci. Čestitamo im!

Tekst i fotografija: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz prirode i geografije (GLOBE) za učenike 5. razreda

Učenici 5.d i 5.e razreda sudjelovali su na terenskoj nastavi iz prirode i geografije (GLOBE). Posjetili su slatkovodni akvarij Aqvatika u Karlovcu, Stari grad Dubovac te Stari grad Ozalj. Bili su u pratnji učiteljica Antonije Kapitanović, Zrinke Klarin i Anite Mustać. Terenska nastava realizirala se 24. ožujka 2018. godine i tako je obilježen Svjetski dan voda.

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava za učenike 7. razreda

Učenici 7.d,e,f razreda sudjelovali su na terenskoj nastavi iz geografije, biologije i povijesti u pratnji učiteljica Zrinke Klarin, Anite Mustać, Ivice Ivića, Katje Kožul i Roka Dujića. Terenska nastava realizirala se 24. listopada 2017. godine. 

Posjetili su Hrvatski sabor, Prirodoslovni muzej i Hrvatski školski muzej.

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


2. mjesto na državnom natjecanju Eko – kviz „Lijepa naša“!

Od 31. ožujka do 2. travnja 2017. godine ekološka ekipa naše škole sudjelovala je na državnom Eko – kvizu „Lijepa naša“ u Zagrebu. Učenici koji su predstavljali našu školu su Kate Kukuljica 5.e, Petra Višić 6.d, Magdalena Ikić 7.d i Dora Kalac 8.e, a mentorica je Anita Mustać, prof. biologije. Sudjelovale su 49 eko škole iz Hrvatske te hrvatske eko škole iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Naši učenici osvojili su 2. mjesto.

Čestitamo im!

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Učenici OŠ Šime Budinića osvojili su 2. mjesto na državnom natjecanju Eko kviz

Od 15. do 17. travnja 2016. godine ekološka ekipa naše škole sudjelovala je na državnom Eko – kvizu „Lijepa naša“ u Stubičkim Toplicama. Učenici koji su predstavljali našu školu su Petra Višić 5.d, Magdalena Ikić 6.d, Dora Kalac 7.e, Stela Troskot 8.e, a mentorica je Anita Mustać, prof. biologije. Sudjelovale su 52 eko škole iz Hrvatske te hrvatske eko škole iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Naši učenici osvojili su 2. mjesto.

Čestitamo im!

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz biologije, geografije i engleskog jezika za učenike 7. razreda

Učenici 7.d i 7.e razreda sudjelovali su na terenskoj nastavi iz biologije, geografije i engleskog jezika u pratnji svojih razrednica i profesorica navedenih predmeta. Terenska nastava realizirala se 7. studenog 2015. u Prirodoslovnom muzeju i Zoološkom vrtu u Zagrebu.

   

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Dan planeta Zemlja

Dan planeta Zemlje ( Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Od 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Dan našeg planeta obilježili smo i u učionici biologije izradom plakata na temu zaštite Zemlje.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Ekolozi iz Budinića opet uspješni na državnom Eko-kvizu

I ove godine sudjelovali smo na svehrvatskom Ekološkom kvizu „Lijepa naša“ koji se održao u Zagrebu od 17. do 19. travnja 2015. Sudjelovale su četveročlane ekipe učenika iz 60 škola Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, pa čak i iz Mađarske. Ove godine našu školu su predstavile učenice Magdalena Ikić (5.d), Dora Kalac (6.e), Stela Troskot (7.e) i Tena Ćurko (8.d) svojim projektom „Čista kuća - čist okoliš“ uz mentorstvo profesorice biologije Anite Mustać. Na pismenom i usmenom testu pokazali smo svoje znanje iz prirode, biologije, kemije, geografije i opće ekološke kulture. Osvojili smo odlično peto mjesto uz nikad veću konkurenciju. Našoj školi dodijeljeno je posebno priznanje za redovito sudjelovanje i odlične uspjehe.

Naime, proteklih godina smo deset puta osvojili prva tri mjesta (pet puta prvo, četiri puta drugo i jedan put treće mjesto). Magdalena, Dora, Stela i Tena puno su toga naučile, ali se uz to dobro zabavile i upoznale nove prijatelje. Sa sigurnošću možemo reći da jedva čekamo sljedeću godinu kako bismo sudjelovale na ovom natjecanju.

Bilo je tu mnogo straha, nervoze i smijeha, ali i jedan zanimljiv događaj. Naime, na samom kraju natjecanja upoznale smo i slikale se s natjecateljem i finalistom hrvatskog The Voice-a, Marinom Jurićem Ćivrom. To je bio, svakako, doživljaj za pamćenje…

Tekst i fotografija: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz prirode i geografije za učenike 6. razreda

Učenici 6.d i 6.e razreda išli su 28. veljače 2015. godine na terensku nastavu iz prirode, geografije (GLOBE) i engleskog jezika u pratnji učiteljica Zrinke Klarin, Anite Mustać i Fani Paleke.

Posjetili su Botanički vrt OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću, obavili su neka od Globe mjerenja te su uživali u ljepoti biljaka iz različitih dijelova svijeta. Obišli su staru gradsku jezgru Splita zaštićenu pod UNESC-om. U Zvjezdanom selu Mosor gledali su  Mjesec, Veneru, zvijezde te poslušali zanimljivo predavanje.

   

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Državno natjecanje iz ekologije

Ekološka grupa naše škole sudjelovala je na državnom natjecanju iz ekologije i osvojila 2. mjesto. Natjecanje je održano od 25. do 27. travnja 2014. u Zagrebu, a sudjelovale su ekipe iz 38 škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Učenici su pokazali svoje znanje iz prirode, biologije, kemije, geografije i opće ekološke kulture kroz pismeno i usmeno ispitivanje usvojenosti nastavnih sadržaja od 5. do 8. razreda te prikaz svog praktičnog rada.

Eko-ekipa sastoji se od četiri učenika, učenici koji su predstavljali našu školu su David Ikić, Tena Ćurko, Stela Troskot i Dora Kalac, a njihova mentorica je profesorica biologije Anita Mustać.

Tekst i fotografija: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz prirode, geografije i engleskog jezika za učenike 5. razreda

Učenici 5.d i 5.e razreda obilježili su Svjetski dan voda 22.3.2014. sudjelovanjem na terenskoj nastavi iz prirode, geografije i engleskog jezika u Ninu i na Pagu u pratnji svojih razrednica Anite Mustać, prof. biologije i Fani Paleka, prof. engleskog jezika. Učenici su posjetili solanu, Muzej soli, ornitološki rezervat Veliko Blato i Lun.

       

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Izložba egzotičnih životinja

Učenici 5.d i 5.e razreda proveli su zanimljiv i nezaboravan sat razrednika i sat prirode 18.9.2013. U pratnji svojih razrednica Anite Mustać, prof. biologije i Fani Paleka, prof. engleskog jezika posjetili su Izložbu Egzotičnih životinja u kinu Callegro. Učenici su zainteresirano razgledali više od 60 različitih primjeraka egzotičnih životinja (zmije, gušteri, pauci, kukci) izloženih u terarijima. Najhrabriji učenici su se slikali s njima za dugotrajnu uspomenu.

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Naši ekolozi drugi u državi!

Učenici naše škole (Zara Škibola 8.e, David Ikić 7.d, Tena Ćurko 6.d i Stela Troskot 5.e) i prof. biologije Anita Mustać osvojili su drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola na Državnom natjecanju "Ekološki kviz Lijepa naša", koje je održano od 22. do 24. travnja 2013. u Starigradu Paklenica.

Svaku školu predstavljala su po četiri učenika: po jedan učenik od petog do osmog razreda za osnovne škole te po jedan učenik od prvog do četvrtog razreda za srednje škole. Učenici su svoje znanje trebali  pokazati prvo u pisanom ispitu, potom su u PowerPoint-prezentaciji trebali prikazati istraživački rad pod nazivom „Istražili smo - uradili smo - predlažemo". Najbolji u ova dva dijela išli su na usmeni ispit, nakon čega se dobio konačni poredak.

Na natjecanju su sudjelovale četveročlane ekipe iz 44 osnovnih i 18 srednjih škola iz Republike Hrvatske te učenici hrvatskih škola iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Natjecanje se sastoji od pismenog i usmenog ispita znanja iz pet predmeta: prirode, biologije, kemije, geografije i vjeronauka te prezentacije školskog projekta.

Naš školski projekt „Zdrave grickalice“ ocijenjen je među najuspješnijim školskim ekološkim projektom.

OŠ Šime Budinića je jedina osnovna škola u Hrvatskoj koja je uključena u tri međunarodna ekološka projekta: SEMEP, Globe i Međunarodne eko-škole.

Tekst i fotografija: Anita Mustać, prof. biologije


Morski utorak

Ekolozi i SEMEP-ovci naše škole posjetili su Gradsku knjižnicu 9. travnja 2013. i prisustvovali prezentaciji edukativne igre „Osvoji Jadran“. Učenici su na zabavan i poučan način ponovili zaštićene životinje i zaštićene krajeve poput parkova prirode i nacionalnih parkova.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Akcija recikliranja papira

SEMEP-ovci, mladi biolozi i ekolozi u akciji recikliranja papira

SEMEP-ovci i ekolozi naše škole sudjelovali su u akciji recikliranja papira. Nakon redovne jutarnje nastave vesela ekipa okupila se u učionici biologije. Na stolove su iskrenuli stari papir, usitnili ga, promiješali s toplom vodom, procijedili, izravnali i prosušili. Nakon sušenja od recikliranog papira mogu se izraditi čestitke, ukrasi i slično. Akcija recikliranja papira trajala je tijekom prosinca 2012. godine.

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz biologije i geografije za učenike 7. razreda

Učenici 7.d  i 7.e razreda u pratnji Anite Mustać, prof. biologije i Zrinke Klarin, prof. geografije sudjelovali su na terenskoj nastavi iz biologije i geografije u Tehničkom muzeju i Zoološkom vrtu u Zagrebu. Terenska nastava realizirana je u subotu, 13. listopada 2012.

Cilj terenske nastave:                                                                        

Biologija:

 • Tehnički muzej (Planetarij) – ponoviti i utvrditi znanje o postanku Svemira, planeta, Sunčevog sustava, Zemlje

 • Zoološki vrt - utvrditi i proširiti znanja o kralježnjacima

 • poticati sudionike na analiziranje i kritičko mišljenje, na uspoređivanje i sintetiziranje

 • razvijati interes za prirodu i živa bića u njoj

 • razvijati pravilan odnos prema zaštiti i očuvanju prirode, a posebno ugroženih i rijetkih vrsta

Geografija:

 • Tehnički muzej – upoznati povijest i razvoj rudarstva, tehnologije i nafte; zemljomjerstvo i katastar; transformaciju energije; kabinet Nikole Tesle; promet; vatrogastvo; astronautiku s planetarijem.

 • Zoološki vrt - podizanje razine učeničke svijesti o potrebi očuvanja životinjskih vrsta i njihovih staništa diljem  Zemlje,  te  same prirode.

 • poticati radoznalost i istraživački duh

     

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz prirode i geografije za učenike 5. razreda

Posjetili smo Samostanski botanički vrt Sv. Lovre u Šibeniku, NP Krka i Sokolarski centar.

Učenici 5.d, 5.e i 5.f razreda sudjelovali su na terenskoj nastavi iz prirode i geografije u pratnji profesorica Anite Mustać i Zrinke Klarin. Terenska nastava je održana u Samostanskom botaničkom vrtu Sv. Lovre u Šibeniku, NP Krka i Sokolarskom centru u subotu, 17. ožujka 2012.

Tekst: Anita Mustać, prof. biologije


Izvanučionička nastava učenika 6. razreda

Učenici 6.d i 6.e razreda sudjelovali su u izvanučioničkoj nastavi iz prirode u Prirodoslovom odjelu Narodnog muzeja u Zadru na izložbi „Flora i fauna Jadrana“ u pratnji profesorice biologije Anite Mustać. Razgledavanjem postava muzeja učenici su ponovili nastavne sadržaje koje su usvojili tijekom nastave prirode, a stručni voditelji su im spremno odgovarali na sva postavljena pitanja. Izvanučionička nastava održana je 22.2. 2012.

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz biologije i geografije za učenike 8. razreda

Posjetili smo Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini i dvorac Trakošćan.

Tijekom terenskom nastavom iz biologije i geografije učenici  8.d  i 8.e razreda posjetili su Muzej krapinskih neandertalaca i dvorac Trakošćan u subotu, 12. studenog 2011. godine. Pratitelji učenika su bile Anita Mustać, prof. biologije i Zrinka Klarin, prof. geografije.

            

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz prirode i engleskog jezika za učenike 6. razreda

Učenici šestih razreda naše škole sudjelovali su u terenskoj nastavi iz prirode i engleskog jezika na eko farmi Telluris-Medin, otoku Krapnju i Sokolarskom centru u pratnji profesorica biologije Anite Mustać i Biljane Agić te profesorice engleskog jezika Fani Paleka.

Uzgoj kalifornijskih gujavica i puževa potaknule su učenike na ekološko razmišljanje o uzgoju zdrave hrane. U Muzeju spužvi upoznali smo se s izgledom i načinom života te jednostavne životinje, a vrhunac uzbuđenja i oduševljenja doživjeli smo u Sokolarskom centru gdje su neki učenici imali priliku i zadovoljstvo držati u ruci sokola.

Više pogledajte u foto - galeriji.

   

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Naši ekolozi opet državni prvaci!

Naša ekološka grupa (učenici Josip Jukić 8.r., Matea Španić 7.r., Zara Škibola 6.r. i Luka Brok 5.r.) i mentorica Anita Mustać, prof. biologije, sudjelovali su od 20. do 22.3. 2011. u Primoštenu na Državnom natjecanju iz ekologije Eko kviz" Lijepa naša" na kojem su peti put osvojili 1. mjesto u državi.

Na natjecanju su sudjelovale četveročlane ekipe iz 36 osnovnih i 30 srednjih škola iz Hrvatske te hrvatske škole iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Natjecanje se sastoji od pismenog i usmenog ispita znanja iz pet predmeta: prirode, biologije, kemije, geografije i vjeronauka te prezentacije školskog projekta "Stevia - šećer budućnosti?".

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Terenska nastava iz biologije i geografije za učenike 7. razreda

Posjet Tehničkom i Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu

Učenici 7.d i 7.e razreda posjetili su Prirodoslovni i Tehnički muzej u Zagrebu 23. listopada 2010. tijekom terenske nastave iz biologije i geografije. Pratitelji su bili profesorica biologije Anita Mustać, profesorica geografije Zrinka Klarin i profesorica engleskog jezika Bosiljka Lončar.

Više pogledajte u našoj foto-galeriji…

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije                                   


Terenska nastava iz biologije i geografije za učenike 8. razreda

Posjetili smo Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini i dvorac Trakošćan.

Učenici 8.a, 8.b i  8.d razreda posjetili su Muzej krapinskih neandertalaca i dvorac Trakošćan u subotu, 27. studenog 2010. godine tijekom terenske nastavom iz biologije i geografije. Pratitelji su bili učiteljice biologije Anita Mustać i Biljana Agić te učiteljice geografije Zrinka Klarin i Marija Rogoznica.

Više pogledajte u foto-galeriji.

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije

Prvaci države četvrti put!

Na državnom i svehrvatskom natjecanju Eko-kvizu "Lijepa naša" naši učenici osvojili su prvo mjesto po četvrti put.

Naša ekološka grupa sudjelovala je na državnom natjecanju Eko-kvizu lijepa naša od 12. do 14. ožujka 2010. u Puli. Na pismenom i usmenom testu naši učenici su pokazali odlično znanje iz prirode, biologije, kemije, geografije i vjeronauka od 5. do 8. razreda. Istraživački projekt "Zaštitimo koralje Jadrana" uspješno je prezentiran. Eko-ekipu naše škole čine Zara Škibola, 5. razred, Patricija Joza 6. razred, Josip Jukić 7. razred i Tereza Plantak 8. razred s mentoricom Anitom Mustać, profesoricom biologije.

           

            

 

Tekst i fotografije: Anita Mustać, prof. biologije


Važne poveznice

Poštovani roditelji, u privitku se nalazi raspored testiranja u sklopu utvrđivanja psihofizičke zrelosti za upis u prvi razred.

Kako do e-potvrde?

Kako do e-potvrde od škole?

U ovom videozapisu prikazan je postupak dobivanja e-potvrde o statusu učenika koju učenici i roditelji mogu dobiti digitalnim putem kako bi ostvarili određena prava.

POVEZNICA

UPUTE
Odluka

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

Obavijest za roditelje: 

Roditelji čija djeca imaju rješenje o primjerenom obliku školovanja imaju pravo na uvid u Individualizirane kurikulume što možete ostvariti na informativnom razgovoru kod učitelja ili stručne službe. Molimo roditelje da se prethodno najave razredniku, učitelju ili stručnom suradniku.

Priloženi dokumenti:
2021 22 .png

Upute

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Udžbenici 2021./2022.

Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023.

U prilogu "DOM" nalazi se tablica s popisom dodatnih obrazovnih materijala (likovne mape i kutije s priborom za Prirodu, Biologiju, Fiziku i Tehničku kulturu), koje roditelji trebaju nabaviti do početka školske godine 2022./2023.

Korisne brošure

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID - 

projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Korisni dokumenti
Vremenska prognoza

Meteorološka stanica OŠ Šime Budinića 

Pljusak.hr

UPUTE

Priručnik za učenike za korištenje Teamsa i Office 365.

Priloženi dokumenti:
Microsoft-Teams-Ucenici.pdf

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Priloženi dokumenti:
Zakon o odgoju i obrazovanju.pdf

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 1150509
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju