preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šime Budinića Zadar

Sadnja zelenog krova

Sadnju našeg Zelenoga krova, trebali smo započeti na Dan planeta Zemlje 22. travnja, ali kako nam to nisu dozvolili vremenski uvjeti, odgodili smo je za 24. travnja. Okupili smo se u školskom dvorištu i započeli sa sadnjom.

Sudjelovali su brojni učenici naše  škole, od prvih do osmih razreda . Uz posao i druženje vrijeme nam je vrlo brzo prošlo.

Prvi dio posla je bio raširiti zemlju i napunit obojane  kantice, a potom započeti sa sadnjom. Sadili smo uglavnom trajnice koje su prikladne za mediteransko podneblje, zatim aromatično i začinsko bilje i cvijetnice, tu su nam se pridružili i najmlađi  vrtlari iz prvoga razreda. Nakon završene sadnje cvijeće smo zalili, i postavili na krov škole, kako bi ga ukrasili šarenilom cvijeća.

Naša škola je tako ovim projektom postala jedinstvena u sadnji zelenog krova i na taj način pristupila je novom načinu edukativnog programa i funkcioniranja malog eko sustava u urbanoj sredini.


Zeleni krov

                EKO ŠKOLA -  Predavanje „Krov nam raste“

Tijekom nadolazećeg projekta „Urbano vrtlarstvo -  Zeleni krovovi“  10. travnja 2013. ugostili smo volontere udruge „Eko Zadar“ koji su nam održali predavanje o provođenju projekta.

Namjera projekta je da zeleni krov OŠ Šime Budinića postane dio edukativnog programa ekološke sekcije koja je aktivna u školi, kako bi učenici imali dostupan primjer funkcioniranja malog ekosustava u urbanoj sredini. Nakon završetka projekta, učenici viših razreda bit će zaduženi za brigu o zelenom krovu.

Zeleni krovovi su urbani vrtovi smješteni na krovovima ili balkonima zgrada. Osim estetske, zeleni krovovi imaju niz funkcionalnih uloga. Djeluju kao toplinska izolacija odnosno zimi sprečavaju gubitak topline, a ljeti osvježavaju stambeni prostor, te tako smanjuju troškove grijanja i hlađenja u zgradama za oko 20%.

Produljuju životni vijek krovova štiteći ih od ultraljubičastog zračenja, velikih temperaturnih promjena (zeleni krovovi mogu prosječno ohladiti obližnje površine za oko 16-17 °C, što je po učinku odmah iza uličnih stabala).

Upijaju zvuk i smanjuju utjecaj buke. Buka se u unutarnjim prostorijama zgrade sa zelenim krovom može smanjiti i za 40 dB. Stručnjaci preporučuju primjenu zelenih krovova u najvećoj mogućoj mjeri na svim lokacijama na kojima se tišina i temperaturna ravnoteža postavljaju kao glavni zahtjevi, a to su škole, dječji vrtići, bolnice, zračne luke, trgovački centri…

Biljke na takvim krovovima povećavaju udio zelenih površina, te dodatno pospješuju kvalitetu zraka, filtrirajući ga. Smanjuju razinu onečišćenja i podižu razinu kisika, a ujedno učinkovito zadržavaju padaline, te zauzvrat smanjuju pritisak na sustav odvodnih kanala u gradu tijekom oluja i poplava.

Zeleni krovovi smanjuju mehanička oštećenja od oluja, tuče i vjetra. Povećavaju bioraznolikost, stvaraju kvalitetniju mikroklimu, reguliraju vlagu u zraku, a time čine okolinu ugodnijom i zdravijom za život, čime direktno dolazi do povećanja kvalitete življenja.  Studije su pokazale i da su ljudi koji imaju balkon ili vrt manje skloni bolestima.


Važne poveznice

Poštovani roditelji, u privitku se nalazi raspored testiranja u sklopu utvrđivanja psihofizičke zrelosti za upis u prvi razred.

Kako do e-potvrde?

Kako do e-potvrde od škole?

U ovom videozapisu prikazan je postupak dobivanja e-potvrde o statusu učenika koju učenici i roditelji mogu dobiti digitalnim putem kako bi ostvarili određena prava.

POVEZNICA

UPUTE
Odluka

Odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022.

Obavijest za roditelje: 

Roditelji čija djeca imaju rješenje o primjerenom obliku školovanja imaju pravo na uvid u Individualizirane kurikulume što možete ostvariti na informativnom razgovoru kod učitelja ili stručne službe. Molimo roditelje da se prethodno najave razredniku, učitelju ili stručnom suradniku.

Priloženi dokumenti:
2021 22 .png

Upute

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Udžbenici 2021./2022.

Popis udžbenika za školsku godinu 2022./2023.

U prilogu "DOM" nalazi se tablica s popisom dodatnih obrazovnih materijala (likovne mape i kutije s priborom za Prirodu, Biologiju, Fiziku i Tehničku kulturu), koje roditelji trebaju nabaviti do početka školske godine 2022./2023.

Korisne brošure

BRINI O SEBI - BUDI DOBRO - proŽIVI COVID - 

projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Korisni dokumenti
Vremenska prognoza

Meteorološka stanica OŠ Šime Budinića 

Pljusak.hr

UPUTE

Priručnik za učenike za korištenje Teamsa i Office 365.

Priloženi dokumenti:
Microsoft-Teams-Ucenici.pdf

Zato sto volim Zadar

KORISNI LINKOVI

 

 

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje

Priloženi dokumenti:
Zakon o odgoju i obrazovanju.pdf

BONTON

"Skockajte web! 2012"

NAŠA WEB-STRANICA U FINALU NAJBOLJIH NA NATJECANJU  "SKOCKAJTE WEB 2012"

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

Prvi glas Budinića

Čitamo mi, u obitelji svi 2012./2013.

Stop nasilju među djecom!

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 4. 2010.

Ukupno: 1150512
CMS za škole logo
Osnovna škola Šime Budinića Zadar / Put Šimunova 4, HR-23000 Zadar / os-sbudinica-zd.skole.hr / ured@os-sbudinica-zd.skole.hr
preskoči na navigaciju